Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Montferlandse Toppenroute: Beek - 's-Heerenberg 16km.

GPS

Na onze overnachting in Beek, lopen we bij het Natuurmonumenten Informatiecentrum 't Peeske weer de bossen in en vervolgen we onze weg over de Montferlandse Toppenroute.
Na enkele bospaden bereiken we de Peeskesbult (69m). De top ligt vlakbij de uitspanning 't Peeske bij een bergachtig meertje dat gevoed wordt door water hogerop uit de heuvels..
Na verschillende bospaden komen we bij de Hulzenberg (85m). Boven op de top van de Hulzenberg staat een 26 meter hoge uitkijktoren (104 treden) met fraaie uitzichten op de omgeving zoals de plaatsen Kleef, Zutphen en Nijmegen.
Vrij kort na de Hulzenberg komen we bij de top van de Hoge Heide (54m). De top bestaat uit een open heide gebied omringd door bossen met een uitzicht op de kerktoren van Hoch-Elten.
Dan steken we de drukkte A3 over en lopen we over de weg richting Elten, ondertussen zijn we ook op Duits grondgebied gekomen. Vlak voor Elten komen we over de Mölenbult Elten (32m). Hier staat de Gerritzens möhl die gebouwd werd in 1846.
Nadat we zijn afgedaald naar Elten en door het centrum zijn gelopen klimmen we weer omhoog naar de Eltenberg (81m). De top wordt ook wel Hoch-Elten genoemd. Hier staat de kerk van de Heilige Sint Vitus en de Drususbrunnen, een 57 meter diepe waterput die in 980 werd gegraven.
Na verschillende bospaden steken we de A3 weer over en lopen verder richting Stokkum. Vlak voor Stokkum liggen links en rechts de Paosbult Stokkum (28m) en de Slangenbult (28m). Beide heuvels zijn zandduinen die na afgraving een stuk lager zijn geworden.
Na Stokkum komt links een molen in zicht die op de top staat van de Möllenbult Stokkum (26m). Op de top staat de molen Düffels Möhl uit 1861, bij de molen heeft men een prachtig uitzicht over Stokkum en de heuvels van het Montferland. De top heeft de bijnaam Die Windslagh omdat de wind hier vrij spel heeft.
Na de molen lopen we naar het bosgebied De Plantage en lopen we even later langs de tuinen van het kasteel Huis Bergh. Dan komt het kasteel Huis Bergh zelf in zicht en wandelen we over een soort van dijk rond het kasteel met fraaie uitzichten op het kasteel dat verschillende keren is verwoest en weer opgebouwd. Kasteel Huis Bergh is de grootste waterburcht in Nederland.
Na het kasteel lopen we 's-Heerenberg weer binnen bij het beginpunt van deze fraaie heuvelachtige wandeling.

Hulzenberg
Elten
Drususbrunnen
Möllenbult Stokkum
Kasteel Huis Bergh