Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Montferlandse Toppenroute: 's-Heerenberg - Beek 17km.

GPS

Vanaf het plein in het centrum van 's-Heerenberg, waar een informatiebord staat van deze route lopen we de Molenstraat in.
Daarna lopen we via de Zeddamseweg de bossen is van het Bergherbosch naar de eerst top, de Mengelenberg (49m). Op de Mengelenberg zijn veel gaten te zien van granaatinslagen uit de 2e wereldoorlog.
Nadat we de Drieheuvelenweg zijn overgestoken lopen we naar de Galgenberg (62m). Op deze berg stond vroeger een wipgalg en vermoedelijk ook een brandstapel.
Na een kleine afdaling lopen we naar de top Montferland (67m). Op deze top stond vroeger een Motte, nu ligt het Landgoed Hotel Montferland op de top.
Dan dalen we af naar de gemeente Zeddam en lopen vlak voor Zeddam naar de Paosbult Zeddam (37m). Op deze plek vinden we ook een oorlogmonument. De Paosbult Zeddam gaat hier gelijk over in de Möllebult die zijn naam dankt aan de Torenmolen uit 1450. Waarschijnlijk de oudste molen van West-Europa.
Na verschillende bospaden lopen we weer omhoog naar de top van de Groot Beekermark (86m). Deze top heeft als bijnaam de Groate Kloot. We lopen verder omhoog en komen al snel bij de Hettenheuvel (92m). Dit is de hoogste top van het Montferland. Op de top ligt een steen van de Rijks Driehoeksmeting en een paar kleine Koch-bunkers uit de 2e wereldoorlog.
Al vrij snel komen we nu bij de volgende top, de Kale Jacob (80m). De naam is ontstaan door het prachtige uitkijkpunt op de top. In de verte zien we de Veluwezoom en de Posbank.
Na verschillende bospaden lopen we naar de Keurvorstenheuvel (71m). Over de naamgeving is niet veel bekend maar heeft vermoedelijk te maken met de vroegere eigenaar een Duitse Keurvorst.
Nadat we de Oude Beekseweg zijn overgestoken lopen we naar de Rijsberg (70m). De volksmond zegt dat hier vroeger een Brandstapel heeft gestaan. Rijs is een oud woord voor Takkenbos. Vlak hierna ligt de top Wolkenland (78m). Wolkenland is de naam van de vlakbij gelegen jeugdherberg. Het oorspronkelijke Wolkenland was een villa uit 1919 maar deze is later afgebrand.
Na de Wolkenland dalen we af richting de gemeente Beek en komen we bij het Natuurmonumenten Informatiecentrum 't Peeske.
In Beek hebben wij een overnachting gepland zodat we de volgende dag verder kunnen lopen.

's-Heerenberg
Mengelenberg
Top Montferland
Torenmolen
Kale Jacob