Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

NS Mariapeel 1e etappe: Sevenum - Helenaveen 16km.

GPS

Nadat we met de trein van Deurne naar het station Horst/Sevenum waren gereden begonnen wij deze 2 daagse NS wandeling bij het station Horst/Sevenum.
We volgen even de Industrieweg en al snel lopen we over een onverhard pad langs de Groote Molenbeek die we blijven volgen richting Sevenum.
Bij een rotonde volgen we een onverhard pad langs de Blakterbeek waarna we Sevenum inlopen naar het centrum.
Als we Sevenum weer verlaten komen we weer bij een pad langs de Blakterbeek en gaan we deze beek volgen.
Geruime tijd later komen we bij de Sint Donatus Kapel die langs de Blakterbeek ligt. De kapel werd in 1926 gebouwd door een boer nadat er tijdens het werk op het veld de bliksem was ingeslagen.
Als we verder wandelen komen we weer langs de Blakterbeek en lopen naar het plaatsje Kronenberg. De kerk werd gebouwd in 1931 en is een kruiskerk met een fraaie trapgevel.
Als we Kronenberg verlaten volgen we even de Kronenbergweg en lopen dan de onverharde Heesbredeweg in en komen langs enkele grote visvijvers. Daarna lopen we een bosgebied binnen, passeren een paar keer de Schorvenloop en komen na geruime tijd bij de Peelstraat en na de rotonde volgen we even de Paterstraat.
We passeren het oude klooster van de Oblaten (Klooster Ter Peel). In 1976 werd het klooster opgeheven en verkocht aan Justitie, die er een gevangenis van maakte.
Dan lopen we de Kerkkuilenweg in en na enige tijd komen we bij het natuurgebied Mariapeel. We passeren het water van het Peelkanaal (Defentiekanaal) en lopen dan een groot heidegebied binnen.
De Mariapeel is een hoogveen-achtig natuurgebied dat vormt vrijwel één geheel met het Grauwveen en ligt in de provincie Limburg op de grens met Noord-Brabant. Het uitgestrekte natuurgebied de Deurnese Peel ligt aan de overzijde van de grens in Noord-Brabant. Als Natura 2000-gebied is het samen bekend onder de naam De Peel.
We volgen enkele paden door dit heidegebied en komen na enige tijd bij het gebouw van Staatsbosbeheer met een kleine natuurwinkel.
Hier verlaten we de wandelroute door de Mariapeel en wandelen (2km) via de Helenavaart naar Helenaveen voor een overnachting.

Station Horst/Sevenum
Blakterbeek
Sint Donatus Kapel
Kerk Kronenberg
Mariapeel