Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Hollandse IJsselpad: Nieuwegein - Bloklandse Dijk - Gouda 18km.

GPS

Vanuit de Bloklandse Dijk, wandelen we over een boerenlandpad dwars door het poldergebied Williskop.

Even later loopt de route verder over verschillende houtkades, onderweg hebben we fraaie uitzichten over de weidse polders van het Groene Hart en passeren we enkele waterplassen met veel watervogels, waarna we bij een uitkijktoren aankomen, die een mooi overzicht geeft over de eerder genoemde waterplassen.
Na de uitkijktoren volgt wederom nog een houtkade tot vlak voor Oudewater, waarna we over een fietspad naar Oudewater lopen en onderweg nog een fraai oud watergemaal passeren.

In Oudewater, met zijn fraaie oude geveltjes, steken we de Hollandse IJssel over en lopen langs het water Oudewater uit en komen op een echt ouderwets Jaagpad langs de Hollandse IJssel terrecht. Onderweg passeren we het monument van deze Hollandse IJsselroute, een schipper die zijn boot voorttrekt over het Jaagpad.
Dit Jaagpad blijven we voorlopig volgen tot aan Hekendorp. In Hekendorp verlaten we even de oevers van de Hollandse IJssel en lopen we om de Goejanverwellesluis heen.

Na Hekendorp komen we weer langs de oevers van de Hollandse IJssel terrecht en volgen nu een fietspad langs het water naar Haastrecht. In Haastrecht aangekomen zien we links over de brug het fraaie oude gemeentehuis.
Ook na Haastrecht blijven we op een fietspad langs de Hollandse IJssel lopen richting Gouda. Vlak voor Gouda, verlaten we het fietspad en lopen weer verder langs de Hollandse IJssel over een oud Jaagpad.
Dan komt Gouda in zicht en verlaten we de Hollandse IJssel, steken de dijk over en komen bij het eindpunt van dit verrassend groene en fraaie Hollandse IJsselpad.

Uitkijktoren
Watergemaal
Oudewater
Monument
Haastrecht