Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Wandelen in het Westerwald.

Het Westerwald is een gebergte in de Duitse deelstaten Rheinland-Paltz en Hessen.
Het gebergte is voor een groot deel bebost en er is veel vorming van leisteen, klei en ijzererts.
Het Westerwald wordt in het westen begrensd door de rivier de Rijn, in het noorden door de rivier de Sieg, door de Dill in het oosten en de Lahn in het zuiden.
De hoogste top van het gebergte is de Fuchskauten met een hoogte van 656 meter. Het veelzijdige middelgebergte bevat een zevental natuurgebieden: Westerwald-Sieg, Hessischer Westerwald, Hachenburger Westerwald / Westerwälder Seenplatte, Hoher Westerwald, Kannenbäckerland, Südlicher Westerwald en Naturpark Rhein-Westerwald die een grote verscheidenheid aan vrijetijdsactiviteiten bieden in een zeer fraai natuurlandschap.
Zeven meren vormen samen het Westerwaldse merengebied. Het plateau met de zeven meren (Dreifelder Weiher, Postweiher, Brinkenweiher, Hofmannsweiher, Haidenweiher, Hausweiher en Wölferlinger Weiher) van het merengebied Westerwald is schilderachtig gelegen op een hoogte van meer dan 400 m. Het wordt in het noorden begrensd door zacht glooiende heuvels en strekt zich in het zuiden uit tot in het Saynbachtal.
Bezienswaardigheden zijn het o.a. slot Dillenburg, de stad Siegburg en de stad Limburg an der Lahn. Verder is het gebied ook bekend om zijn kleiafzettingen die miljoenen jaren geleden zijn gevormd. Het is één van de grootste kleigebieden van Europa. Men vindt hier 15 verschillende kleisoorten, waaronder het zgn. "wittegoud" (witteklei). Een bezoek aan het keramiekmuseum Westerwald is zeker de moeite waard. Het openluchtpark bij Enspel is een belevenis voor het hele gezin. In de oude steengroeve waar ooit intensief basalt werd gewonnen komt de geschiedenis van de laatste 25 miljoen jaar hier tot leven.

Wandelen:
Maar in het Westerwald liggen ook vele prachtige wandelingen, o.a. uit de serie wandelingen van de Traumpfaden. Er zijn ook verschillende wandelroutes rond Seck en Gemünden, waaronder de bekende WesterwaldSteig.
Ook rondom het gebied van de zeven meren liggen vele wandelpaden met o.a. Sieben-Weiher-Weg met een route van 32 kilometer. En ook rondom het keramiekmuseum Westerwald liggen eveneens talrijke wandelroutes.
Het Druïdenpad via de Otto-toren naar de Druïdensteen, een basaltkegel die zo'n 25 miljoen jaar oud is nog steeds een gewilde bestemming (15km). Wandelingen met een avontuurlijk karakter vindt men in de Holzbachvallei. Een wilde en romantische vallei bij Seck en Gemünden is een natuurreservaat waar de mensheid nauwelijks heeft ingegrepen.

Ga ook hier eens wandelen, probeer het en geniet van de plekjes waar
je anders met grote snelheid voorbij gaat.........!!!