Hoogste top van Overijssel - Tankenberg. |
De hoogste top van de provincie Overijssel is 85,1 meter hoog en ligt ten noord-oosten van Oldenzaal. De Tankenberg is eigenlijk een stuwwal en is gevormd door een gletsjer uit de ijstijd. Het stuwwalcomplex van Oldenzaal is ontstaan tijdens het Saalien ijstijd.
Andere toppen van deze stuwwal zijn de Paasberg en de Hakenberg.
De Tankenberg met een fraai uitzicht ligt op het Landgoed Egheria, op de noordhelling van de Tankenberg is in 1844 een prieel met een koepelvormig dak gebouwd dat in 1905 en 1955 werd gerestaureerd.
Wandeling: 15km.
Vanaf de parkeerplaats bij de Tourist Info (TOP Plechelmusstraat 14) lopen we naar de Plechelmuskerk waar een beeld staat van een Hellehond. De helhond is het symbool geworden van De Lutte en staat dan ook op de dorpsvlag.
Via het Kloosterpad verlaten we De Lutte en lopen via een paar bospaden verder. We passeren een kapel, een uitkijkplateau en wandelen richting het landgoed Wilmersbergen. Landgoed De Wilmersberg is gelegen op de flank van de stuwwal van Oldenzaal.
We lopen langs het hotel en al wandelend over de paden komen we langs weilanden met bloemrijke hooilanden en verschillende waterpoelen.
Dan volgen er weer verschillende bospaden en lopen we richting de Tankenberg. De Tankenberg ligt op het Landgoed Egheria en is een onderdeel van het stuwwalcomplex van Oldenzaal dat ontstond tijdens de Saalien ijstijd. Met 85,1 meter is het de hoogste berg van Overijssel.
Op de noordhelling ligt een prieel (bijnaam 't Koepeltje) waar we een prachtig uitzicht hebben.
Als we afdalen van de Tankenberg, lopen we daarna de Paaschberg op (79,8m). Op de Paasberg ontspringen verschillende beekjes zoals de Roelinksbeek en de Rossumerbeek.
Het uitkijkpunt op de Paasberg heet 'Belvedère' en hier stond hier een uitkijktoren.
Als we afdalen volgen we weer een aantal bospaden en wandelen we naar de Hakenberg, met een top van 54,4 meter. Op de top zien we een villa en een Prieel waar we langs lopen.
Na weer een paar bospaden passeren we het monument De Hel en wandelen we naar de Loabult waar we een kopie zien van een galg die hier vroeger heeft gestaan. Tot enkele eeuwen terug werden hier doodvonnissen voltrokken.
Als we afdalen van de Loabult steken we de Bloemenbeek over en komt De Lutte weer in zicht. We volgen nog enkele onverharde paden, steken de N735 over en wandelen terug naar het beginpunt van deze wandeling.