Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Scholtenpad: Noord-route 24km.

GPS

De Noord-route van het Scholtenpad voert ons door het noord-oostelijke gebied buiten Winterswijk, een bijzonder rustig gebied.
Vanaf de Markt in Winterswijk lopen we achter de kerk, via de Ratumsestraat en het Weeninkpad, naar de oevers van het watertje "De Wehmerbeek" dat we geruime tijd gaan volgen.
Pas ver buiten de stadsgrens van Winterswijk verlaten we de beek en wandelen naar het recreatiegebied van 't Hilgelo en de evinckmölle, waarna we even later aankomen bij de oevers van de Beurzerbeek.
Via een smal pad langs de oevers blijven we deze beek een geruime tijd volgen.

Bij het buurtschap de Huppel verlaten we de beek en lopen door een open-weilandengebied naar de bossen van Dorrinkraede waar we verschillende keren de Ratumsebeek oversteken. Na deze bossen passeren we de wijngaard van Hesselink.
Bij Lutje Kösselink, een mooi voorbeeld van een scholtenboerderij, lopen we over verschillende zandpaden door het natuurgebied van het Masterveld naar de Duitse grens, bij grenspaal 789.
Via de verschillende zandpaden gaat het Scholtenpad verder richting het buurtschap Ratum en we passeren enkele hoge dekzandruggen die soms wel drie meter hoog zijn geworden.

In dit gebied rondom Ratum liggen verschillende monumentale scholtenboerderijen.
De route gaat verder, wisselend over klinkerwegen en/of zandpaden, door een open-weilanden gebied en afwisselend door kleine bossen.
Nadat we de Willinkbeek zijn overgestoken komen we bij een steengroeve. Op deze plek komt het Krijt bijna aan de oppervlakte waardoor er kalk kan worden gewonnen.
Op open dagen kan men hier naar fossielen en Pyriet zoeken.

Wehmerbeek
Sevinckmölle
Lutje Kösselink
Steengroeve
Grenspaal