Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Floris V-pad: Algemeen 245km.

GPS
RouteInformatie

Het Floris V-pad is een LAW (LAW 1-3) die loopt van Amsterdam naar Bergen op Zoom.
Het Floris V-pad is vernoemd naar graaf Floris V (1254 - 1296), graaf van Holland en Zeeland en maakt deel uit van de GR12, die van Amsterdam naar Parijs loopt.
De route loopt grofweg van Amsterdam via Weesp, Ankeveen naar 's-Graveland, langs de Loosdrechtse Plassen en naar Nieuwersluis.
Steek dan het Amsterdam Rijnkanaal en de A2 over en loopt via Kockengen naar Woerden.
Via Oudewater naar Schoonhoven waar het de Lek passeert.
Vervolgens via Groot-Ammers, Streefkerk en Nieuw-Lekkerland langs de molens van Kinderdijk. Na Oud-Alblas en Papendrecht wordt de Beneden-Merwede overgestoken.

Voorbij het natuurgebied de Dordtse Biesbosch en Strijensas loopt de route verder richting Numansdorp waar het Haringvliet wordt overgestoken. Dan via Willemstad en Dinteloord naar het Volkerak en via Steenbergen richting Bergen op Zoom.
Een groot deel van het Floris V-pad loopt over graskades, tiendwegen en jaagpaden die er vaak verlaten en stil bijliggen.
Wandelen over het Floris V-pad is ook een wandeling door de geschiedenis.
De route loopt komt door plaatsen waar de graaf zijn invloed heeft doen gelden, bijvoorbeeld bij de ontginning en inrichting van het land. Tevens kruist het pad diverse malen de wegen die door de 'Der Keerlen God' (de bijnaam van graaf Floris V) werd bezocht.

Jammer genoegd loopt het pad niet van Muiden naar Muidenberg waar de graaf na zijn ontvoering werd vermoord.
In Muidenberg staat bij de boskapel een monument voor graaf Floris V en een tegel in het wegdek geeft de plek aan waar hij werd vermoord door zijn vroegere vrienden.
Wij hebben het pad een klein stukje aangepast zodat deze "historische" plekken wel werden aangedaan.