Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Holset - Holset/Vaalserberg/Holset 16km.

GPS
Routebeschrijving

Bij de "H.H. Lambertus en Genovevakerk", die op een heuvel is gebouwd wandelen we via de Ulengats richting Vaals.
We paseren na enige tijd de Frankenhofmolen en een sluisje in de Zieversbeek.
Via een smal pad achter een golfbaan bereiken we het bungalowpark Hoog-Vaals waar we doorheen lopen.
Als we het park verlaten, steken we de Randweg over en lopen Vaals binnen. Na enige tijd passeren we het gemeentehuis, museum De Kopermolen en de Protestantse Kerk. Dan komen we op de Viergrenzenweg en lopen we omhoog de Vaalserberg op.
Als we de bossen inlopen, wandelen we precies op de grens met Duitsland en passeren hier regelmatig een grenssteen.
Even later passeren we de Wilhelminatoren, de toren is 35 meter hoog en heeft een glazen skywalk waar de bezoeker door het glas naar beneden kan kijken.
Na de Wilhelminatoren wandelen we door de bossen op de Duitse grens verder naar het hoogtse punt van de Vaalseberg op 322,5 meter hoogte. Hier vlakbij ligt het Drielandenpunt waar Nederland, België en Duitsland aan elkaar grenzen. Hier staat op het Belgische deel de Boudewijntoren, een 50 meter hoge uitkijktoren.
Men vindt hier ook een doolhof, het Labyrint Drielandenpunt en vlakbij de Gemmenichertunnel. Een 870 m lange spoortunnel onder de Vaalserberg door.
Het aller hoogste punt van Nederland ligt echter op Saba, de Mount Scenery 877m. Saba is een eiland/gemeente van Nederland.
Als we om het Labyrint heen lopen, lopen we de bossen weer in en beginnen we aan een lange afdaling van de Vaalserberg vlak op de Belgische grens. Onderweg hebben we regelmatig fraaie uitzichten over Vaals en de omgeving.
Na enige tijd lopen we langs het buurtschap Wolfhaag en vervolgen onze wandeling door de Vijlenerbossen. Ook hier hebben we nog steeds fraaie uitzichten op de omgeving.
Als we de Epenerbaan oversteken volgt er een stijle klim en na nog een paar bospaden komen we op 260 meter hoogte bij het hoogstgelegen Boscafé 't Hijgend Hert'.
Direct na het Boscafé (voor de parkeerplaats) nemen we het pad omlaag en na wat bospaden lopen we een open akkerveld in en al dalend komen we bij het buurtschap Harles. Als we door dit dorpje lopen passeren we enkele vakwerkboerderijen en steken we het riviertje de Harlesserbeek over die hier in de weilanden ontspringt.
Na Harles lopen we door de weilanden verder, steken de Hermansbeek over en komen dan weer uit aan de achterzijde van de kerk van Holset. Hier aan de voet van de kerkheuvel ligt de Lambertusbron en ernaast een Lourdesgrot uit het einde van de 19e eeuw.
Als we om de kerk heen lopen komen we weer bij het beginpunt van deze wandeling.

Grenspad
Hoogste punt
Wilhelminatoren
Boscafé
Holset