Home LAW/Streekpaden Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Schotland

Schotland heeft een oppervlakte van bijna 79.000 km≤ waarvan ongeveer 1700 km≤ binnenwateren zijn, de grootste lengte van het vasteland is 440 km en de grootste breedte 248 km en door de vele inhammen bedraagt de kustlijn ruim 4000 km.
Er zijn ruim 780 Schotse eilanden en 130 daarvan hebben vaste bewoners.
De totale bevolking van Schotland bedraagt ongeveer 5 miljoen inwoners waarvan 1,5 miljoen woont in de vier belangrijkste steden.
Schotland is ruwweg in 3 streken onder te verdelen:
In het noorden de bekende Hooglanden (Highlands), de schrale boomloze hoogvlakten, een imponerende en ruige streek met veel veen- en heide hoogvlakten, Glens (langgerekte dalen), Lochs (meren) en grillige hoge bergtoppen. Dit is het dunst bevolkte gebied van Schotland, langs de westkust liggen honderden kleine en grote eilanden.
In het midden van Schotland vindt men de Central Lowlands met de valleien en delta's van de rivieren de Clyde, Forth en Tay, dit gebied is vruchtbaar en er zijn vele industrieŽn aanwezig, hier vindt men ook de grote steden als Glasgow, Dundee en Edinburg.
In het zuiden liggen de Southern Uplands met zijn groene heuvels en uitgestrekte bossen, afgewisseld met visrijke rivieren. Hier vindt men ook de bekende Moors, de bekende vlakke, platte groene plateau's, het is een behoorlijk heuvelachtig gebied. In dit gebied vindt men ook de vele kastelen met hun fraaie torens en de omvangrijke AbdijruÔnes.
De geschiedenis van Schotland is grotendeels bepaald door de strijd en veldslagen met de Engelsen maar ook door de verschillende Highland clans.
Verder staat Schotland bekend om zijn Doedelzakken, de Whisky die gemaakt wordt in de vele Whisky-stokerijen en natuurlijk door het bekende monster 'Nessie' dat vooral rond het meer van Loch Ness ongekend populair is.

Doedelzak speler
Loch Arkaig
Barcaldine Castle
NessieStichting Doe Een Wens vervult de liefste wensen van kinderen tussen 3 en 18 jaar met een levensbedreigende ziekte.

Voor wandelaars
ook handig:

Buienradar.nl
Weeronline.nl
Weervoorspelling
ANWB fileinfo
9292OV.nl
NS-reisplanner

Wandelblad Op Lemen Voeten.
Parkeren Luchthaven Schiphol