Home LAW/Streekpaden Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Lissabon: Algemeen

Lissabon is de hoofdstad van Portugal en telt bijna 3 miljoen inwoners.
De stad ligt in het westen van het Iberisch Schiereiland op de rechteroever van de Taag, op korte afstand van de Atlantische Oceaan.
Volgens de legende is Lissabon gesticht door de Griekse held Odysseus tijdens zijn reis de Odyssee. In de 12e eeuw voor Chr. was er al een handelspost van de Feniciers. Vanaf de 2e eeuw voor Chr. totdat het Romeinse Rijk uit elkaar viel was Lissabon een onderdeel van het Romeinse Rijk. Later behoorde de stad nog tot het Moorse Rijk. In de 12e eeuw werd de stad veroverd door Alfons I van Portugal, met behulp van Kruisvaarders.
Tijdens de grote aardbeving van 1755 werd Lissabon grotendeels verwoest en daarna weer opgebouwd, al zijn veel historische gebouwen voorgoed verloren gegaan.
De stad is gebouwd op 7 heuvels en opgedeeld in verschillende wijken die allemaal hun eigen karakter en uitstraling hebben. Door de vele heuvels zijn er in de stad vele trappen en steile straatjes te vinden. Op sommige plekken zijn er liften, roltrappen en trams die de mensen heuvelopwaarts brengen.
De bekendste oude wijken in het centrum van de stad zijn Baixa, Bairro, Rato, Graca en Alfama waar de Fado vooral bekend is. Wat verder van het centrum ligt de wijk Belem.
Lissabon is een prima bestemming voor een meerdaagse stedentrip, in de stad zijn vele restaurantjes, barretjes en terrassen. Verder zijn er in de stad (en er buiten) tal van bezienswaardigheden. Het op 30km afstand van Lissabon gelegen Sintra wordt vaak meegenomen tijdens het bezoek.
De luchthaven ligt aan de rand van de stad waardoor Lissabon makkelijk is te bereiken. De stad heeft een prima openbaar vervoer van treinen, metro's, bussen en natuurlijk de vele bekende trams.
Ook lopend is de stad goed te doen al zijn sommige wijken door de vele hoogte verschillen en trappen soms wat lastig te bezoeken. Met de bekende Lisboa Card kan je 24uur, 48uur of 72uur gebruik maken van al het openbaar vervoer (en veel museums) in en rondom de stad, zelfs naar Sintra.
Wij hebben 3 dagen de Lisboa Card gebruikt en daarna 5 dagen de verschillende wijken van de stad bezocht.
Kortom, Lissabon heeft meer dan genoeg te bieden voor een korte of een lange stedentrip.

Torre Belem
Ponte 25 de Abril
Praca do Comercio
Santa Justa lift
Tram