Home LAW/Streekpaden Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

  Heerenveen: NS-wandeling - Oranjewoud (2 daagse) 40 km.

GPS
Routebeschrijving

1e etappe: Heerenveen - Wolvega
De eerste dag gaat de route naar Wolvega (17 km) en de route op de tweede dag naar Steenwijk is 23 km lang.
Vanaf het station van Heerenveen lopen we naar een deel van de binnenstad en hier passeren we de fundamenten van de Schoterlandse Kruiskerk, Crackstate, het gemeentehuis en het museum "Willem van Haren".
Via de Tuin van Le Roy komen we bij het Abe Lenstrastadion en wat later verlaten we Heerenveen en lopen naar Skoatterwald waar veel huizen in een zeer aparte bouwstijl staan.
Daarna komen we bij het museumpark "Landgoed Oranjewoud" en passeren het museum "Belvédère". In Oranjewoud zien we verschillende statige buitenhuizen met veel in Engelse landschapsstijl aangelegde tuinen en even later maken we een uitstapje naar de Belvédère uitkijktoren waar we een fraai uitzicht hebben op de omgeving.
In Mildam aangekomen lopen we naar de Ecokathedraal, een project waar kunstenaar Le Roy vanaf 1982 restmateriaal van stratenmakers opéén stapelt zonder te metselen.
Weer terug op de route passeren we het riviertje de Tjonger en volgen de weg naar Oldeholtwolde. Vlak voor dit dorp wandelen we langs een zwerfkeienmonument. Even verder lopen we door een bosachtig gebied naar Wolvega waar het overnachtingspunt is van de tweedaagse route.

Heerenveen
Oranjewoud
Belvédère uitkijktoren
Zwerfkeienmonument
Oldeholtwolde


2e etappe: Wolvega - Steenwijk
Na de overnachting in Wolvega lopen we al snel Wolvega uit, onder de drukke A32 door en direct rechtsaf een polderweg in die ons leidt naar het natuurgebied van de Lendevallei.
Al vlug wandelen we door de bossen en even later zien we links een moerasgebied en rechts de eerste waterplas met veel watervogels.
We passeren een tweetal vogelobservatieschermen en lopen langs een 2e waterplas naar het riviertje de Linde, dat we oversteken. We verlaten nu het natuurgebied van de Lendevallei.
Nu blijven we geruime tijd langs de Linde lopen en komen het volgende natuurgebied binnen, namelijk dat van de Lindevallei.
Na enige tijd slaan we rechtsaf en lopen naar Steggerda. We passeren dit dorp en lopen verder naar de bossen van de havezathe Eese. Het landgoed "De Eese" strekt zich uit over 3 provincies: Overijssel, Drenthe en Friesland.
We wandelen eerst langs Huize St. Hubert en via een veldkeien pad naar Huize Eese. Daarna passeren we het heidegebied van het Eeserveld en enkele grafheuvels. We blijven in een bosgebied en wandelen verder richting de Woldberg.
Via statige beukenlanen klimmen we omhoog naar de top van de 26 meter hoge Woldberg en daarna dalen we door de bossen af naar Steenwijk. We passeren de A32 weer, lopen Steenwijk binnen en komen bij het station waar deze tweedaagse route eindigt.

Lendevallei
Linde
Huize Eese
Grafheuvels
Steenwijker Aa