Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Wandelen en informatie over Portugal.

Portugal is gelegen in het zuidwesten van Europa, op het Iberische schiereiland, de oppervlakte: 92.391 km² (excl. Azoren en Madeira: 88.889 km²) en is daarmee bijna 2,5 keer zo groot als Nederland en heeft ca 11 miljoen inwoners.
Behalve het vasteland bestaat Portugal uit tweetal eilandengroepen in de Atlantische Oceaan: Madeira met de eilandengroep van de Ilhas Selvagens en de Azoren. De hoofdstad van Portugal is Lissabon. Het hoogste punt: Ponta do Pico (2351 m) op de Azoren en op het vasteland de Serra Da Estrela (1993 m).
Portugal kent elf provincies:
Minho, Trás-os-Montes, Alto Douro, Douro Litoral, Beira Alta, Beira Baixa, Estramadura, Ribatejo, Alto Alentejo, Baixo Alentejo, Algarve.
Het vasteland bestaat uit de westrand van het Spaanse tafelland, dat gebied gaat in Portugal naar het westen toe in brede kustvlakten over. Hierdoor heeft het land een opvallend gevarieerd landschap dat sterk afwijkt van Spanje. De rivier de Taag (Tejo) vormt de belangrijke scheidslijn in het landschap. Ongeveer de helft van het gebied ten noorden van de Taag ligt boven de 400 m. Het land ten zuiden van de rivier bereikt op slechts zeer weinig plaatsen die hoogte. Het noorden is heuvelachtig en bergachtig en ligt gemiddeld op 500-800 m hoogte. De hoogste toppen komen voor in de centrale Serra da Estrela, een van noordoost naar zuidwest lopende bergketen die tot een hoogte van bijna 2000 m reikt en uitloopt tot bij de monding van de Taag. De vallei van de Taag is een vlak gebied. De 800 km lange kustlijn is voor het grootste deel vlak en zanderig en vaak omzoomd met duinen die lagunes omsluiten. In de buurt van Lissabon, bij Cabo de Roca, ligt de meest westelijke punt van Europa en bij Cabo de São Vicente bevinden zich rotsachtige stukken.
De grootste rivieren de Minho, de Douro, de Taag en de Guadiana vinden hun oorsprong in Spanje. De Mondego en de Sado zijn de voornaamste rivieren die geheel binnen de landsgrenzen stromen.
Portugal is een echt wijnland. De rode wijnen van de Algarve zijn zacht van smaak zoals de wijnen uit Lagos en Tavira. De Dao uit Noord -Portugal wordt gedronken als hij minimaal 4 jaar oud is. De Douro is afkomstig uit de gelijknamige vallei, de Bucelos is een lichte, droge witte wijn, de Carvalecos daarentegen is zacht en zoet. Populair is de Vinho Verde, een mousserende wijn die jong gedronken wordt.
Over de hele wereld beroemd is echter de Port-wijn. Na het plukken van de druiven en het uitpersen laat men de wijn in de wijnboerderij rijpen. Daarna volgt vervoer naar Porto of Vila Nova de Gaia waar de wijn minimaal 2 jaar in onderaardse kelders wordt opgeslagen. Port werd populair in Engeland omdat beide landen een verdrag sloten om port zonder invoerrechten in Engeland op de markt te brengen, de oude porthuizen dragen dan ook veelal Engelse namen.
De overheid heeft de ontwikkeling van het toerisme sterk gestimuleerd waarbij men heeft getracht de fouten van de Spaanse costa`s, zoals veel hoogbouw, te vermijden. De Algarve kent dan ook veel luxe accommodaties en tezamen met de aanleg van golf- en tennisbanen is een vorm van exclusiviteit nagestreefd. Portugal is ook beroemd om zijn Fado dans, mocht u getuige kunnen zijn van een Fado-avond, dan is dat zeker een aanrader! Cultuur in combinatie met strand aan de Costa de Lisboa en de Costa Verde en exclusieve vakanties naar de Madeira-archipel. Madeira is erg in trek als wandeleiland terwijl de Azoren veel minder worden bezocht.
Klimaat.
Ondanks de invloeden van de betrekkelijk koude Atlantische Oceaan is het overheersende klimaattype mediterraan. Tegenover koele, regenachtige winters staan hete, droge zomers, met een duidelijk verschil tussen het noorden en het zuiden. In het noorden, waar de naar de wind gekeerde berghellingen jaarlijks 2540 mm regen ontvangen, heerst een duidelijk regenschaduweffect. In geheel Portugal, ten zuiden van de Taag, valt minder dan 813 mm en in het oosten van Algarve minder dan 406 mm. De tegenstelling in temperatuur tussen de kust en het binnenland is groot.
Planten en dieren.
Grondsoort, klimaat en hoogte zijn van grote invloed op de plantengroei. Hierdoor is de plantengroei zeer divers. In de bergen en op de hoge plateaus in het noorden zijn de berk, kastanje, eik en esdoorn de meest voorkomende bomen. De plantengroei bestaat voornamelijk uit doornstruiken, heide en varens. In het zuiden vinden we kurkeiken, eucalyptus en olijfbomen. Portugal is de grootste producent van kurk en kurkproducten. In Portugal staan 30% van alle kurkeiken van de gehele wereld. Kruiden zijn onder andere rozemarijn, tijm en lavendel.
De dierenwereld van Portugal sluit aan bij die van Spanje maar heeft ook een aantal Afrikaanse elementen. Zo zijn er o.a. de kameleon, genetkat en mangoeste. Van de zoogdieren komen o.a. het wilde zwijn en wilde kat nog voor. De visrijke zeeën rond Portugal zijn al eeuwenlang met succes geëxploiteerd (sardine, ansjovis, kabeljauw). Portugal is een belangrijk tussenstation voor de vogeltrek. Steltlopers, kluten, wulpen en grutto's zijn de belangrijkste trekvogels. Verder zijn er arenden, uilen, buizerds en zeekoeten.