Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Wandelen en informatie over de Kanaaleilanden.

De Kanaaleilanden (Engels: Channel Islands) zijn een groep eilanden tussen Engeland en Frankrijk. Ze liggen voor de Franse (Normandische) kust en ondanks hun naam liggen ze niet in het Kanaal maar in de golf van St. Malo.
Naast de grote eilanden Guernsey en Jersey zijn er nog een aantal kleine eilanden. Deze kleine eilanden Herm, Alderney, Sark, Jethou, Brecqhou en Lihou behoren tot Guernsey. Sark heeft een aparte status, het was 450 jaar een feodaal eiland waar 'Le Seigneur' het nog voor het zeggen had.
Een ander aantal kleine eilanden in dit gebied, de Chausey-eilanden, behoort tot Frankrijk, deze zijn voornamelijk privébezit.
Op Guernsey is de officiële taal Engels, op Jersey zijn Engels en Frans de officiële talen.
De eilanden horen niet bij het Verenigd Koninkrijk, maar ze zijn (net als het eiland Isle of Man) crown dependencies (autonome bezittingen van de Britse Kroon). Ze zijn zelfstandige leden van het Britse Gemenebest en geassocieerd lid van de Europese Unie.
Op de eilanden heerst een gunstig belastingklimaat en vooral Jersey en Guernsey gelden als belastingparadijs. Er wordt geen BTW geheven en de inkomstenbelasting is lager dan in de rest van Europa. Tot in de jaren 60 van de vorige eeuw waren tomaten een belangrijk exportproduct voor met name Guernsey. Tegenwoordig vormen financiële diensten, bloemen en toerisme de belangrijkste bronnen van inkomsten voor de Kanaaleilanden.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren de Kanaaleilanden het enige Britse grondgebied dat door Duitse troepen werd bezet.

De Kanaaleilanden hebben een mild zeeklimaat. De winters zijn zacht en vochtig, de zomers zijn ook zacht maar droger. Op Jersey vriest het zelden, op Guernsey iets vaker, maar sneeuw is op beide eilanden een zeldzaam fenomeen. 's Zomers schijnt de zon ook meer uren op Jersey dan op Guernsey. De gemiddelde wintertemperatuur is ongeveer negen graden. In de zomer is de gemiddelde temperatuur op Guernsey ongeveer negentien graden, op Jersey enkele graden hoger.
De Kanaaleilanden liggen in een gebied met een getijdenverval van 7 tot 12 meter; de haven in het noorden van het eiland biedt met laagwater een vreemd aanzicht met schepen hoog op het droge. Met hoogwater, enige uren later, drijven ze echter in een enorme haven.
Op de Kanaaleilanden heeft men eigen geld, waarvan de koers gelijk is aan het Britse pond. Men kan er ook met Britse ponden betalen. Geld van de Kanaaleilanden kan men niet gebruiken in Groot-Brittannië. Het is raadzaam het geld voor vertrek om te wisselen.

Op de Kanaaleilanden kan men prima wandelen. Op elk eiland zijn wel een aantal wandelingen maar de bekendste is de The Channel Island Way. Op elk eiland is een route uitgezet om het eiland rond te lopen, voor Jersey 80km, voor Guernsey 63km, voor Alderney 22km, voor Sark 17km en voor Hern 12km.

Stichting Doe Een Wens vervult de liefste wensen van kinderen tussen 3 en 18 jaar met een levensbedreigende ziekte.

Voor wandelaars
ook handig:

Buienradar.nl
Weeronline.nl
Weervoorspelling
ANWB fileinfo
9292OV.nl
NS-reisplanner

Wandelblad Op Lemen Voeten.
Parkeren Luchthaven Schiphol


Diversen Fietsroute's.