Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Wandelen en informatie over Ierland.

Ierland is een eiland van ongeveer 486 kilometer lang en 275 kilometer breed met een grondoppervlakte is ongeveer 84.500 vierkante kilometer.
De sinds 1937 soevereine Republiek Ierland (Eire) is 70.000 km2 groot en de rest behoort toe aan Noord-Ierland dat deel uitmaakt van Groot-Brittannië. De Republiek telt ongeveer 4 miljoen inwoners, waarvan er één miljoen leven in de hoofdstad Dublin. In Noord-Ierland wonen ongveer 1,5 miljoen mensen.
Ierland bestaat uit vier provincies, Ulster, Munster, Leinster en Connaught en in 32 graafschappen. In de Republiek Ierland bevinden zich 26 van deze graafschappen, de andere 6 graafschappen liggen in Noord-Ierland.
Ierland is nauwelijks bergachtig te noemen, de hoogste top is de Carranthuohill van 1038 meter, maar verder kunnen we eigenlijk alleen van flinke heuvels spreken. De meeste heuvel- en bergruggen komt men tegen langs de kustlijn.
Vooral de westkust bezit deze ruigheid, eeuwenlang heeft de Atlantische Oceaan op de kust gebeukt en inhammen ingeslepen met kliffen die loodrecht uit de zee omhoog rijzen. Aan de oostkust is de zee kalmer en het landschap lieflijker, hier vind men vooral kiezel- en zandstranden. Bossen treft men in Ierland nauwelijks aan.
Het klimaat in Ierland wordt beinvloed door de warme golfstroom en is mild en gematigd. In de zomer wordt het rond de 18/20 graden. In het voorjaar en in de herfst ligt de temperatuur zo rond de 10 graden en in de winter rond de 5 a 8 graden. Sneeuw komt in Ierland zelden voor, maar een regenbui kan men er echter het hele jaar door, dagelijks verwachten. Dit milde en vochtige klimaat heeft het land de naam 'het groene eiland' opgeleverd.
lers (Keltisch) en Engels zijn de twee officiële talen in de Ierse Republiek, vaak zijn documenten, wegwijzers en verkeersborden tweetalig. In Noord-Ierland is het Engels de officiële taal.
De natuur in Ierland en het afwisselende landschap maken Ierland een ideaal wandelland, door heel Ierland staan verschillende wandeltochten aangegeven. Ierland heeft ook verschillende lange afstandpaden, de zogenoemde Waymarked Ways.


Stichting Doe Een Wens vervult de liefste wensen van kinderen tussen 3 en 18 jaar met een levensbedreigende ziekte.

Voor wandelaars
ook handig:

Buienradar.nl
Weeronline.nl
Weervoorspelling
ANWB fileinfo
9292OV.nl
NS-reisplanner

Wandelblad Op Lemen Voeten.
Parkeren Luchthaven Schiphol


Diversen Fietsroute's.