Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Wandelen in de deelstaat Rheinland-Pfalz.

Rheinland-Pfalz (Rijnland-Palts) is één van de 16 Duitse deelstaten die grenst aan België, Luxemburg, Frankrijk en de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen, Hessen, Baden-Württemberg.
De hoofdstad van deze deelstaat is Mainz.
De belangrijkste rivieren die door Noord-Rijnland-Westfalen lopen zijn, de Rijn, de Ahr, de Lahn, de Moezel en de Nahe.
De Rijnland-Palts is ook de grootste wijnleverancier van het land. Van de 13 Duitslandse kwaliteitswijngebieden liggen er 6 in Rijnland-Palts. Dat zijn de wijnstreken Ahr, Mittelrhein, Mosel, Nahe, Rheinhessen en Palts.
Rijnland-Palts heeft niet alleen prachtige natuur te bieden, maar ook vele bezienswaardigheden. Zo kan men uitstapjes maken naar één van de vele burchten en kastelen of schilderachtige stadjes. Of shoppen in Trier, Mainz of Koblenz.
De rotsen, de rivieren, de steile wijnbergen, de burchten en de historische steden en dorpen maken dit gebied tot een uiterst boeiend geheel. De romantische dalen van de Midden-Rijn, de Moezel, de Nahe en de Ahr zijn een bron van mythen en sagen en behoren tot de mooiste delen van Rijnland-Palts.
De Romeinen hadden dit gebied al vroeg ontdekt. Trier, de vroegere Romeinse metropool 'Augusta Treverorum' werd ook wel 'het tweede Rome' genoemd. In de stad vinden we nog steeds vele bouwwerken van de betekenis die de stad aan de Moezel destijds had.
De bekenste streken in Rijnland-Palts zijn natuurlijk de Eifel, het Moezeldal en de Hunsrück.
De Eifel is een bosrijk gebergte in het verlengde van de Belgische Ardennen. Het is een geliefkoosd terrein voor wandelaars, fietsers en motorrijders. Bijzonder is de Vulkanstraße rondom Daun.
De Moezel en Saar zijn reeds sinds de Romeinse overheersing zeer geliefd. De stijle wanden lenen zich voor wijnbouw. De witte Moezelwijnen zijn geliefd in de hele wereld.
De Hunsrück en het aansluitende Naheland zijn nog ongerepte natuurgebieden. De hoogste berg is de Erbeskopf (818m), tevens het hoogste punt van Rijnland-Palts.

Wandelen:
In Rijnland-Palts vinden we vele prachtige wandelpaden, die stuk voor stuk zeker de moeite waard zijn om eens te proberen. De bekendste lange afstandswandelingen zijn b.v. Rheinsteig, Eifelsteig, Moezelsteig en de Ahrsteig.
Maar in dit gebied liggen ook vele 1 daagse wandelingen, vooral de serie wandelingen als b.v. de Traumpfaden en Traumscheileifen zijn prachtig om te lopen.

Ga ook hier eens wandelen, probeer het en geniet van de plekjes waar
je anders met grote snelheid voorbij gaat.........!!!