Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Wandelen en informatie over Nordrhein-Westfalen.

Nordrhein-Westfalen is één van de 16 Duitse deelstaten die grenst aan België, Nederland en de Duitse deelstaten Nedersaksen, Hessen en Rijnland-Palts.
De hoofdstad van deze deelstaat is Düsseldorf.
De belangrijkste rivieren die (deels) door Noord-Rijnland-Westfalen lopen zijn, de Rijn, de Ruhr, de Eems, de Lippe en de Wezer.
De deelstaat staat vooral bekend om het zeer uitgebreide industriële en stedelijke Ruhrgebied (Essen, Dortmund, Duisburg, Oberhausen, Gelsenkirchen en Bochum), maar ook om de aangrenzende stedelijke gebieden langs de Rijn (Krefeld, Düsseldorf, Neuss, Leverkusen, Keulen en Bonn). Samen noemt men dit de Rijn-Ruhrregio en het is de grootste en belangrijkste economische regio van Duitsland. Andere belangrijke steden zijn Bielefeld, Münster, Wuppertal, Mönchengladbach en het historische Aken.
Voor veel mensen is de naam Noord-Rijnland-Westfalen synoniem aan grote industriële complexen en uitgebreide, aan elkaar vastzittende, steden. Men vergeet dan echter dat het grootste deel van de deelstaat bedekt is met bossen en agrarisch gebied.
In het noordoosten vind men de zuidelijke delen van het Teutoburgerwoud. In het zuidwesten bevindt zich de noordflank van de Eifel. In het zuidoosten bevinden zich het dunbevolkte, bosrijke en toeristische Bergische Land, Sauerland, Siegerland en Westerwald.
Het Sauerland is zeer geliefd als wintersportgebied, vooral ook bij Nederlanders. Daar bevindt zich ook het hoogste punt van de deelstaat, de Langenberg (843,2 m), de bekendere Kahler Asten is met 841,9 m net iets lager.
In deze voornoemde gebieden vinden we vele wandelpaden, die stuk voor stuk zeker de moeite waard zijn om eens te proberen.

Ga ook hier eens wandelen, probeer het en geniet van de plekjes waar
je anders met grote snelheid voorbij gaat.........!!!