Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Altenaupad: Gellinghausen - Borchen 18km.

GPS

Bij de Kluskapel lopen we omhoog de Papenberg op en op het uitzichtpunt van de Duivelssteen hebben we een fraai uitzicht over het Altenaudal.
Daarna volgen verschillende bospaden, waarna we weer afdalen naar de oevers van de Altenau.
Door een breed rivierdal wandelen we langs de oevers verder naar Borchen en blijven nu steeds langs de Altenau lopen.
Onderweg zie we verschillende kleine beken die hier in de Altenau uitmonden.
We passeren in Nord Borchen nog enkelen vakwerkhuizen en nadat we Borchen bijna hebben verlaten, komen we op het punt waar de Altenau uitmond in de rivier de Alme. De Alme zelf stroomt vanaf hier door de vallei van Alme naar Paderborn, waar die in de Lippe uitmond.
Nu verlaten we even de oevers van de Altenau en wandelen nu terug het Altenaudal in ten zuiden van de Altenau, hier passeren we 2x een oud viaduct van de oude spoorlijn naar Borchen en wandelen dan verder omhoog naar de bossen van het Laubwald.
Midden in deze bossen liggen de restanten van een zeer oude vesting de Wallburg. Deze vesting dateert uit het ijzerentijdperk. Op verschillende informatiepanelen wordt uitleg gegeven hoe deze vesting er vroeger uitzag.
Daarna dalen we weer af naar de oevers van de Altenau en door de Altenauvallei wandelen we naar het recreatiegebied van Paddelteich. Even later komen we weer bij de Kluskapel waar we deze route eerder begonnen.

Altenau
Altenau & Alme
Spoorwegviaduct
Paddelteich
Altenau