Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Altenaupad: Blankenrode - Husen 27km.

GPS

Midden in het kleine dorpje Blankenrode, bij de vijver, ligt de bron van de Altenau, op een hoogte van 364 meter.
Bij de vijver staat een informatiehut over de Altenau en de omgeving.
Na Blankenrode lopen we door de uitgestrekte bossen en komen bij de oevers van de Piepenbach, die we stroomafwaarts gaan volgen naar Dalheim.
Direct na aankomst bij Dalheim zien we het bijna volledig behouden gebleven Augustijner klooster uit de middeleeuwen (1264), omringd door een muur, grote woongebouwen, stallen en schuren rondom een grote binnenplaats, waar de kerk en het eigenlijke klooster het centrum vormen.
Na Dalheim loopt de route omhoog en hebben we prachtige uitzichten over de omgeving en het plaatsje Husen. Daarna dalen we af naar het kleine plaatsje Husen en keren terug naar de oevers van de Altenau die we oversteken.
Vanaf Husen volgen we de Altenau stroomopwaarts, eerst lopen we door de bossen omhoog en hebben weer fraaie uitzichten op de omgeving, dan dalen we af en komen uit bij het fraai gelegen stuwmeer tussen Husen en Dalheim.
We lopen dit stuwmeer bijna rond en wandelen via de oevers van de Altenau verder het dal in. Waar de Holtheimer in de Altenau stroomt, in het Wiesental staat de kleine Amerunger Barokkapel uit 1669.
We lopen nu verder omhoog door de bossen en zien de Altenau steeds kleiner worden. Het kleine stroompje meandert door het prachtige Wiesenthal. Regelmatig steken we nu kleine waterstroompjes over die in de Altenau uitstromen en naarmate we verder stroomopwaarts lopen wordt de Altenau kleiner en kleiner.
Als we bijna boven zijn, vlak voor Blankenrode, is de Altenau nog maar een klein smal bergbeekje van nog geen 30cm breed.
Daarna lopen we Blankenrode weer binnen en komen we weer bij het parkje en de vijver waar de bron van de Altenau ligt.

Altenau bron
Klooster Dalheim
Stuwmeer Husen
Amerungerkapel
Altenau