Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Morshausen: Murscher Eselsche 8km.

GPS
RouteInformatie

De start is op de parkeerplaats bij de Burgerhalle aan de Jacob-Kneip Straße in Morshausen.
Hier staat ook een informatiebord over deze wandeling uit de serie Traumschleifen.
Vanaf de parkeerplaats lopen we al snel het dorp uit en de bossen in waar een pad gemaakt is van houten schijven van boomstammen.
Daarna lopen we het open veld in en hebben wijdse uitzichten op de omgeving en het Baybachtal. We passeren een grote eiken bank en lopen verder over een glooiend landschap.
Bij de bosrand aangekomen dalen we af over een oud historische kolenmijnpad "Der Zechenpfad". Dit pad werd 150 jaar geleden door de inwoners van Morshausen gebruikt om de tunnels van de ertsmijn Theresia te bereiken. Onderweg passeren we een houten mijnwerker.
Dan bereiken we het Baybachtal en lopen langs de visvijvers van Hotel Forellenzucht. We lopen hier langs de Baybach en passeren bij "Haus auf dem Bröhl" een oude mijngang. De komende paar kilometer blijven we de Baybach door het dal volgen, passeren we op afstand de gerenoveerde Franzenmühle. Bij Perdskimbel steken we de Baybach over en lopen weer omhoog het dal uit.
We passeren het houten beeld van "Hampit, de jager" en bereiken even later de bergkam van Haacks Köppsche. Dan volgt er nog een stevige klim en bereiken we enkele rotsachtige uitkijkpunten.
We wandelen verder door het Hinterwald en hebben onderweg nog enkele uitkijkpunten. Aan het einde van het bos bereiken we weer het dorp Morshausen bij de Jakob-Kneip-Eiche. De imposante boom is ongeveer 700 jaar oud en heeft een stamomtrek van meer dan 6 meter. De Madonna voor de eik werd in 1951 geschonken door de dichter/schrijver Jakob Kneip die hier werd geboren.
In het dorp passeren we verschillende vakwerkhuizen, de St. Lambertuskerk en de oude bakkerij, waar tegenwoordig ook het Jakob Kneip Museum is gevestigd.

Mijnwerker
Theresiamijn
Perdskimbel
Baybachdal
Jakob Kneipmuseum