Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Wandelen in de Eifel.

De Eifel is een gebergte dat ligt voor het grootste deel in de deelstaat Rheinland-Paltz.
In het noorden ligt nog een klein deel van de Eifel in de deelstaat Nordrhein-Westfalen.
In het oosten vormt de Rijn de grens en in het zuiden de Moezel. Aan de westzijde grenst de Eifel aan België, Luxemburg en Frankrijk. Een klein deel van de Eifel ligt ook nog in België.
Het noordelijkste deel wordt genoemd de Nordeifel dat in België aansluit op de Hoge Venen, ten oosten hiervan vindt men het Ahrgebergte met de rivier de Ahr.
Ten zuiden van de Ahr bevindt zich de Hohe Eifel/Hocheifel, waarvan de Hohe Acht met 747 meter het hoogste punt is van het Eifel. Zuidelijk en oostelijk van de Hohe Eifel ligt de Vulkaan-Eifel, een vulkanisch gebied met veel kratermeren (Maare). Het zuidelijke deel, de Südeifel, ook vaak genoemd de Moseleifel is wat minder hoog en wordt doorsneden door vele beken en riviertjes die richting de Moezel stromen zoals de Kyll en de Lieser.
De Eifel is een zeer bosrijk gebergte een geliefkoosd terrein voor wandelaars, fietsers en motorrijders. Bijzonder is de Vulkanstraße rondom Daun.
De rotsen, de rivieren, de steile wijnbergen, de burchten en de historische steden en dorpen maken de Eifel tot een uiterst boeiend geheel. De Eifel heeft niet alleen prachtige natuur te bieden, maar ook vele bezienswaardigheden, zo kan men uitstapjes maken naar éën van de vele burchten, kastelen of schilderachtige stadjes.
Vroeger waren er in de Eifel veel vulkanische activiteiten, nu bekend als de Vulkaan-Eifel. De vele oude kraters hebben zich hier gevuld met grondwater en worden Maare genoemd. Onderzoek wijst uit dat dit gebied nog steeds geologisch actief is, het hele Eifelgebied stijgt 1 à 2 millimeter per jaar. Bekend zijn ook de geisers bij Andernach en Wassenborn. De geiser bij Andernach is de hoogste koudwatergeiser ter wereld, het water komt tot een hoogte van wel 60 meter.

Wandelen:
In de Eifel vinden we vele wandelpaden, die stuk voor stuk zeker de moeite waard zijn om eens te proberen. Bekende lange afstandswandelingen zijn b.v. Rheinsteig, Eifelsteig, Moezelsteig en de Ahrsteig.
Maar in dit gebied liggen ook vele 1 daagse wandelingen en vooral de serie wandelingen van de Traumpfaden (Droompaden) zijn prachtig om te lopen.

Ga ook hier eens wandelen, probeer het en geniet van de plekjes waar
je anders met grote snelheid voorbij gaat.........!!!