Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Wandelen in de deelstaat Baden-Württemberg.

Baden-Württemberg is één van de 16 Duitse deelstaten die grenst aan Frankrijk, Zwitserland en de Duitse deelstaten Bayern, Hessen en Rheinland-Pfalz.
De west- en zuidgrens wordt gevormd door de Rijn. In het zuidwesten ligt het Zwarte Woud, van het zuiden naar het noordoosten ligt de Schwäbische Alb.
De hoofdstad van deze deelstaat is Stuttgart aan de Neckar en deze heeft een oppervlakte van 35.750 km² en ruim 10 miljoen inwoners.
Baden-Württenberg ontstond als deelstaat in 1952 door een fusie. Het is zowel in grootte als in aantal inwoners de derde deelstaat van het land.
Baden-Württemberg bestaat uit de voormalige landen Baden en Württemberg en uit een voormalige enclave van Pruisen. Al in 1918/1919 waren er pogingen deze drie gebieden tot één deelstaat te verenigen. Na de Tweede Wereldoorlog behoorden Noord-Baden en Noord-Württemberg tot de Amerikaanse bezettingszone en het zuiden met Hohenzollern tot de Franse bezettingszone. De Amerikanen stichtten in 1945 op hun gebied de nieuwe deelstaat Württemberg-Baden met als hoofdstad Stuttgart. De Fransen maakten van Zuid-Baden een nieuwe, verkleinde deelstaat Baden (hoofdstad: Freiburg im Breisgau) en uit Zuid-Württemberg en Hohenzollern de deelstaat Württemberg-Hohenzollern (hoofdstad: Tübingen). Pogingen deze deelstaten te verenigen mislukten aanvankelijk door verzet van (Zuid-)Baden maar na een referendum werd de vereniging tot Baden-Württemberg in 1952 alsnog een feit.
Deze regio is één van de belangrijkste vakantiegebieden van Duitsland en men vindt er sprookjesachtige kastelen en prachtige tuinen. In Baden-Württemberg liggen de "berggebieden" de Schwäbische Alpen en het Zwarte Woud. Dit is een prachtig wandel- en fietsgebied met gevarieerde heuvel- en bergachtige landschappen, groene weiden en daar tussenin romantische middeleeuwse dorpjes. Deze beide gebieden zijn ook zeer interessant voor de wandelaars omdat er honderden wandelroutes in deze gebieden zijn uitgezet.
In het noorden, in het Neckardal zijn een aantal mooie kastelen en paleizen te bewonderen maar ook oude universiteitsteden en oude stadjes zoals Heildelberg en Tübingen.
Mooi gelegen in het Neckardal ligt Stuttgart, de hoofdstad van Baden-Württemberg. Een bezoek aan deze stad is de moeite waard. De bezoeker vindt hier kunst, cultuur en bezienswaardigheden met verschillende bouwstijlen zoals het barokke Neues Schloss of de Jugendstil-markthal.
In het zuiden ligt het Bodenmeer, het grootste meer van Duitsland dat grenst aan Oostenrijk, Zwitserland en Liechtenstein. Het meer is ideaal voor watersportliefhebbers maar de omgeving is ook mooi. Het omringende landschap hier is glooiend met wijn- en boomgaarden en rondom het meer kunt u een aantal aantrekkelijke plaatsen bezoeken. Denk dan aan Konstanz, de eilanden Mainau, Reichenau (Unesco-werelderfgoed) of het prachtige Lindau.

Ga ook hier eens wandelen, probeer het en geniet van de plekjes waar
je anders met grote snelheid voorbij gaat.........!!!