Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Vianen: Polder Bolgerijen 6km.

GPS
RouteInformatie

Deze polderwandeling voert ons door de Polders van Bolgerijen en Autena even ten zuiden van Vianen.
Bolgerijen is een buurtschap vlak bij Vianen. De buurtschap is genoemd naar de ligging in Polder Bolgerijen. De polder is waarschijnlijk vernoemd naar Bulgarije, een van de landen die de kruisvaarders rond de 12e eeuw tijdens hun kruistochten aandeden, het was niet ongewoon om nieuwe polders naar verre landen te vernoemen in die tijd.
Het beginpunt van de wandeling is de parkeerplaats aan de Bolgerijse Kade (Vianen) even voorbij de hut van het Utrechts Landschap op nr.19.
Via de Bolgerijse Kade en de Kostverlorenweg lopen we naar de Autenasekade. Volgen het onverharde pad rechts van de weg. Een stukje verder gaan we links een onverhard graspad op door de grienden en langs een weiland.
Enige tijd later komen we weer uit op de Bolgerijse Kade, we volgen deze kade tot bij de hut van het Utrechts Landschap (nr.19) en lopen dan rechts de grienden in.
Dit deel van de wandeling lopen we door een gebied met grienden, hooi- en weilanden en populierenbossen. Hier ligt het grootste binnendijkse griendcomplex van ons land. De wilgen worden eens in de 3 á 4 jaar gekapt om de 'tenen' (takken) te oogsten. De buigzame takken van de grienden zijn in de afgelopen eeuwen voor diverse doeleinden gebruikt; voor manden, hoepels van tonnen, oeverbeschoeiing, maar ook voor het vlechten van matten ter versteviging van dijken.
Onderweg passeren we een vogelscherm waar we een uitzicht hebben over een gegraven plas in de Polder Bolgerijen.
Na verschillende bruggetjes komen we na geruime tijd uit op de Zijderveldselaan. We lopen even naar links en na een boerderij gaan we links weer een graspad op de Groenekade.
Nadat we links een smal bospad zijn ingelopen komen we weer uit bij het beginpunt van deze wandeling.

Polder Autena
Polder Bolgerijen
Polder Bolgerijen
Zijderveldselaan
Groenekade