Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Veenendaal: Kwintelooijen, Dikkenberg en Paasheuvel 14km.

GPS
RouteInformatie

Deze wandeling begint op de parkeerplaats Kwintelooijen tussen Veenendaal/Rhenen.
Vanaf de parkeerplaats wandelen we rechts naar 2 waterplassen die achter de bomen liggen en wandelen we om de beide waterplassen heen.
Bij een bruggetje over het water lopen we rechts omhoog en daarna weer omlaag richting een grote trap.
Vanaf hier lopen we via een lange trap omhoog uit de oude zandafgraving en boven aangekomen hebben we een zeer fraai uitzicht op de omgeving.
Dan wandelen we naar rechts door de Prattenburgsche Bossen en volgen enkele bospaden.
Via een breed bospad wandelen we verder en na geruime tijd passeren we 't Koetshuis. Het Koetshuis is een restaurant in de bossen dat ook een prima terras heeft.
Als we verder wandelen volgen we weer verschillende bospaden en na geruime tijd komen we bij de Remmerdense Heide.
We verlaten even de bossen en dalen af langs een heideveld en passeren hier enkele grafheuvels. Als we verder omlaag lopen komen we in het gebied van de oude Plantage Willem III.
De Plantage Willem III is nu een glooiend natuurgebied op de zuidwestflank van de Utrechtse Heuvelrug. In 1853 werd hier op de warme zuidhelling de Plantage Willem III gesticht en tot de twintigste eeuw werd hier tabak geteeld. De oude tabaksschuur herinnert nog aan de tijd dat hier tabak werd geteeld.
Als we weer omhoog lopen over de Remmerdense Heide gaan we bij de bosrand een tijdje een pad volgen langs de bosrand.
We passeren daarna een begraafplaats en wandelen verder langs de bosrand. Na een tijdje wandelen we het bos weer in en passeren enkele grafheuvels, het is hier stijgen en dalen over de heuvelachtige bospaden.
Na enige tijd passeren we de Leemkuil, de Leemkuil werd vroeger gebruikt voor het afgraven van Leem en is nu een fraaie bosvijver in een brede kuil midden in de bossen. Via trappen kan men in de kuil afdalen.
Even later passseren we landhuis Remmerstein. Vroeger stond hier een kasteel dat in de 15e eeuw werd verwoest. In de 18e eeuw werd Remmerstein een buitenplaats. Het huidige landhuis Remmerstein dateert uit 1912.
Even daarna passeren we hier de Paasheuvel, de heuvel is 52,9 meter hoog en het hoogste punt is kunstmatig aangelegd. Vroeger werd hier met Pasen een paasvuur aangestoken en op de top ligt een steen met richtingspijlen.
We wandelen verder door de heuvelachtige bossen naar het Landgoed Dikkenberg en passeren hier een brede crossbaan.
Dan dalen we af in de oude zandafgraving Kwintelooijen en komen weer bij het startpunt van deze wandeling.

Waterplas
Uitzicht Kwintelooijen
Leemkuil
Landhuis Remmerstein
Paasheuvel

Veenendaal: Elsterberg 13km.

GPS
RouteInformatie

Deze wandeling begint op de hoek van de Slaperdijk en de Dijkstraat-West.
Hier lopen we direct het bosgebied van het Amerongsche Bosch in.
Na een paar bospaden lopen we langs verschillende heideveldjes soms weer afgewisseld met wat bospaden.
Dan komen we op een kaarsrecht bospad dat we in de verte omhoog zien lopen. Dit pad loopt langzaam omhoog naar de Elsterberg.
De Elsterberg is een heuvel ten noorden van Elst, ten oosten van Amerongen en ten zuiden van Veenendaal. De Elsterberg maakt deel uit van de stuwwal Utrechtse Heuvelrug.
De Elsterberg is 62,5 meter hoog.

We lopen het rechte bospad omhoog en als we boven op de Elsterberg zijn lopen we gelijk aan de andere zijde weer omlaag.
Als we verder lopen komen we aan de rand van Elst waar wij Elst even binnenlopen om een broodje te eten.
Dan lopen we terug naar de bosrand en na een paar bospaden passeren we hier enkele grafheuvels.
Via een paar bospaden klimmen we langzaam weer omhoog en komen bij het uitzichtpunt van de Elsterkop. Hier hebben we een fraai uitzicht op de omgeving.

Na het uitzichtpunt dalen we af via een aantal bospaden en komen uit bij het Egelmeer.
Het Egelmeer is een natuurgebied dat aan de voet van de Elsterberg en de Amerongse Berg ligt. Het laaggelegen heidegebied heeft een natte heidevegetatie en wordt gevoed door regenwater.
Als we verder wandelen komen we weer langs een paar heideveldjes en bereiken uiteindelijk weer het beginpunt van deze wandeling.

Heide
Pad Elsterberg
Elst
Uitzicht Elsterkop
Egelmeer