Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Leersum: Leersumse Plassen-route 7km.

GPS
RouteInformatie

De wandeling langs de Leersumse Plassen is een Staatsbosbeheer wandeling.
De wandeling loopt door het gebied van het Leersumse Veld en de daarin gelegen Leersumse Plassen, de wandeling gaat over onverharde paden.
De route begint bij De Veldschuur, een informatiekiosk die maar beperkt open is, gelegen aan de Maarnse Weg (N226) tussen hectometerpaatjes 61,6 en 61,7, waar volop parkeergelegenheid is.
Er is een route uitgezet door Staatsbosbeheer die gemarkeerd is met gele paaltjes en is daardoor makkelijk te lopen, deze route is 6 kilometer lang.
Door onderweg van deze route af te wijken en soms dichter bij de plassen te kijken wordt de route 8 kilometer lang.
Na de start wandelen we door een bosrijk gebied waarna al snel de eerste van de drie plassen zichtbaar worden, regelmatig kan men d.m.v. overstapjes naar de oevers van de plassen lopen.
Bij de observatiehut heeft men kans diverse soorten watervogels te zien (afhankelijk van het jaargetijde). Een stukje verder loopt u langs een ecologische akker waar afwisselend haver en rogge wordt verbouwd.
Vervolgens wandelen we langs het bos en over open heidevelden waar men voorbij de wildroosters grazende koeien kunt aantreffen.
Voorbij de 3e plas kan men kiezen om het brede pad met de gele paaltjes te volgen of zelf enkele zijpaden te nemen naar of langs de plassen.
Terug op de gele route wandelen uiteindelijk weer terug naar het beginpunt van deze wandeling.

Leersumse Plassen
Rietvelden
Leersumse veld
Leersumse veld
Grazende koeien


Leersum: Heuvelrugroute 21km.

GPS
Routebeschrijving

De Heuvelrugwandeling is een rondwandeling die loopt over de Utrechtse Heuvelrug tussen Leersum en Amerongen. De tocht loopt bijna geheel over onverharde paden en is redelijk heuvelachtig, de route begint in Leersum tegenover het restaurant Darthuizen op de Burgemeester v.d. Boschlaan waar parkeerruimte is.
Al snel na de start van de wandeling passeren we een zeer grote, midden in het bos gelegen, graftombe en vrij snel daarna de zeer fraaie Uilentoren, een uitzichttoren die beklommen kan worden, daarna loopt de route verder door een stiltegebied.
Wisselend door de bossen en lopend over open heide en zandvelden loopt de route verder langs een Schaapskooi in de richting van Amerongen.
Onderweg passeren we de fraaie kastelen van Zuylenstein en Amerongen en een opmerkelijke plek langs de route is de plaats waar in vroegere tijden een galg heeft gestaan, 't Gerecht, de resten van de galg worden aangegeven. Hier vlakbij staat ook een uitkijkplateau over de uiterwaarden van de Rijn.
Daarna loopt de wandeling langs een pannenkoekhuis en een opengewerkte grafheuvel naar de top van de 69 meter hoge Amerongse berg en verder over heuvelachtig terrein naar het natuurgebied van het Leersumse veld.
Over het Leersumse veld, tussen twee grote watervennen door en langs een paar zwerfkeien, loopt de wandeling verder naar het natuurgebied van het Breeveen om vervolgens over enkele heuvels terug te keren naar het startpunt aan de Burg. v.d. Boschlaan.

Graftombe
Uilentoren
Kasteel Amerongen
't Gerecht
Grafheuvel