Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Haarzuilens: Parkbos De Haar en rondom het Kasteel 10km.

GPS
RouteInformatie

Vanaf de parkeerplaats bij de ingang van het dorp Haarzuilens (Brinkstraat) lopen we naar de Eikslaan
Even later wandelen we rechts een wandelpad op en wandelen daarna via de Bochtdijk naar de kasteelpoort van het Kasteel Haarzuilens.
We wandelen voorbij de kasteelpoort, steken de Rijndijk over, lopen de Lagehaarsedijk op en dan al snel rechts het nieuwe Parkbos De Haar in.
We lopen hier langs een watertje en komen bij een vlonderpad door de rietkragen dat we gaan volgen. Tussen de rietkragen ligt ook nog een klein stapstenen pad.
Als we het Vlonderpad verlaten wandelen we via verschillen paden verder door het Parkbos De Haar, passeren enkele bruggen, verschillende waterpartijen en nog een paar stapstenen.
Na enige tijd steken we de Rijndijk weer over en lopen een weide en bosgebied in dat langs het kasteelpark loopt.
Geruime tijd later lopen we via de Polderweg en de Ockhuizerweg naar Haarzuilens. Aan het begin van de dorpskern lopen we links via een pad naar het poldergebied van de Haarrijnplas.
Daarna volgen we verschillende graspaden door dit poldergebied waarbij we regelmatig een uitzicht hebben op de Haarrijnplas. Na enige tijd lopen we langs de Hoeve Wielrevelt waar een bezoekerscentrum is van Natuurmonumenten.
Dan steken we de Thematerweg over, lopen de Joostenlaan in en passeren de Hofstede De Nieuwe Ham. Deze boerderij dateert uit circa 1675 en is gebouwd op een zandafzetting van het stroomgebied van de oude rivierloop van de Oude Rijn. In de verte zien we de Hamtoren die gebouwd werd omstreeks 1260.
Na deze hofstede lopen we rechts een wandelpad op dat eerst door de weilanden loopt en daarna langs een boomgaard. In deze boomgaard staat een manquette en liggen nog enkele oude muurresten van het oude kasteel Den_Eyck dat hier vroeger was gelegen. In 19e eeuw werd het kasteel gesloopt.
We komen daarna weer uit op de Eikslaan, vanaf hier wandelen we terug naar het beginpunt van deze wandeling.

Kasteelpoort
Vlonderpad
Parkbos De Haar
Stapstenen
Poldergezicht