Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Doorn: Landgoed Sandenburg 12km.

GPS
RouteInformatie

Deze wandeling start op de parkeerplaats bij het Doornse Gat dat even buiten Doorn gelegen is (richting Leersum).
Vanaf de parkeerplaats steken we de drukke N225 over en lopen direct de bossen van het landgoed Sandenburg in.
Op de eerste kruising lopen we naar rechts, de Postweg en passeren even later enkele sportvelden waar we omheen lopen.
Nadat we de Sandenburgerlaan zijn overgestoken lopen we rechts een smal bospad in. Omdat we hier op de wandelroute lopen van het Gerrit Achterberg klompenpad passeren we onder weg verschillende infobordjes met gedichten.
We blijven verschillende bospaden volgen in het bosgebied van het landgoed Sandenburg dat eigendom is van het Utrechts Landschap. Het betreft hier een smalle strook bos tussen de oude Postweg (waar vroeger de tram tussen Utrecht en Leersum reed) en het kasteel Sandenburg. De bosstrook bestaat uit verschillende beukenlanen en eikenwallen.
Bij een vijver in het bos houden we links aan en zien we kasteel Sandenburg rechts liggen. Bij het kasteel liggen ook een oranjerie, een koetshuis en een portierswoning die allen in dezelfde stijl als het kasteel zijn gebouwd. De verschillende achtkantige torens lijken middeleeuws maar de meeste zijn pas in de 19e eeuw bijgebouwd.
We lopen om het kasteel heen en steken de Langbroekerwetering over. Even later passeren we een oude poortbrug die over de Langbroekerwetering is gebouwd.
Daarna steken we de Langbroekerwetering weer over en via verschillende smalle paadjes langs lange stroken weilanden, houtwalletjes en rijen knotwilgen lopen we weer terug richting de Postweg.
Na de Postweg steken we de N225 weer over en komen we weer bij de parkeerplaats bij het Doornse Gat, het beginpunt van deze wandeling.

Smal bospad
Bosvijver
Kasteel Sandenburg
Oude Poortbrug
Langs weilanden


Doorn: Kaapse Bossenroute 11km.

GPS
RouteInformatie

De Kaapse Bossenroute is een wandeling van de Vereniging Natuurmonumenten die loopt door de bossen van de Utrechtse Heuvelrug bij Doorn, de route loopt grotendeels over heuvelachtig terrein met mulle zand- en bospaden.
De route begint bij de parkeerterrein langs de Leersumse Straatweg (N225) even buiten Doorn waar volop parkeergelegenheid is. De gehele route wordt aangegeven met witte palen en is daardoor makkelijk te lopen. Vanaf het parkeerterrein lopen ook nog 2 kortere wandelingen die worden aangegeven met rode en gele palen.
Vanaf de parkeerplaats loopt de wandeling eerst door bossen met open plekken waar o.a. de grote adelaarsvarens staan, daarna komt de route bij het theehuis "St. Helenaheuvel" waar een open zandvlakte met heide is.
Verder lopend over heuvelachtig terrein passeren we "De Kei", een grote Zwerfkei en komen we bij een 20 meter hoge houten uitkijktoren met een fraai uitzicht over de omgeving.
Even verder op de route zien we, midden in de bossen, een prachtig poortgebouw staan dat toegang geeft tot het landgoed Ruiterberg.
Over heuvelachtig terrein loopt de route langzaam omhoog en even later daalt de wandeling af naar het Doornse Gat, een groot en ruim recreatieterrein met veel speeltoestellen voor kinderen.
Daarna loopt de route wederom over heuvelachtig terrein door de bossen terug naar het beginpunt van deze wandeling.

Theehuis Helenaheuvel
Zwerfkei "De Kei"
Uitkijktoren
Poortgebouw
Doornse Gat