Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Nijverdal: Twilhaarroute 7km.

GPS
RouteInformatie

De Twilhaarroute is een wandeling van Staatsbosbeheer.
Deze Twilhaarroute loopt door het noordelijke gebied van de Holterberg en de route gaat geheel over onverharde paden.
De route start bij het informatiecentrum Salland aan de N35 bij Nijverdag waar parkeerruimte is, aan het begin van de route staat een informatiebord over dit gebied, de gehele route wordt aangegeven door paaltjes met een rode rand en is daardoor makkelijk te lopen.
Er zijn verschillende wandelingen in dit gebied mogelijk en men kan ook wandelingen combineren.
Vanaf het bezoekerscentrum loopt het eerste deel van deze wandeling door de bossen en al vrij snel komt men uit op een open plek in het bos waar een schaapskooi is gelegen, de grote schaapskudde is verdwenen maar om eductieve redenen wordt een kleine kudde met enkele tientallen schapen nog in stand gehouden.
Even voorbij de schaapskooi loopt de route langs de plek waar vroeger het werkkamp Twilhaar was gelegen, enige funderingen en een informatiebord met foto's laten zien hoe het hier vroeger was.
Daarna loopt de route naar en over de open heidevelden, dit is het leef- en broedgebied van de Korhoen, de Sallandse Heuvelrug is de enigste plek in Nederland waar de zeldzame Korhoen voorkomt.
Na de heidevelden loopt de route weer terug naar de bossen van de Noetselerberg, hier loopt de route vlak langs twee in het bos verscholen monumentale boerderijen van Staatsbosbeheer. Vlak naast de boerderijen ligt nog een oude eikelhut waar vroeger de rijpe eikels vorstvrij werden opgeslagen.
Daarna loopt de route door de bossen terug naar het startpunt, het bezoekerscentrum.

Schaapskooi
Werkkamp Twilhaar
Bospad
Heidevelden
Bezoekerscentrum