Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Markelo: Herikerbergroute 14km.

GPS
RouteInformatie

Deze wandeling begint op de parkeerplaats aan de Taets van Amerongenstraat (t/o nr.10).
Vanaf de parkeerplaats wandelen we door het centrum van Markelo en komen even later langs de korenmolen De Hoop die dateert uit 1839.
Als we Markelo verlaten wandelen we via onverharde paden door het gebied van De Hulpe en passeren even laten een kapel bij de Langenberg.
We lopen daarna over de Langenberg en wandelen verder naar de bossen van het Driebelter Veld. Hier passeren we een gebied met enkele grafheuvels.
In het bosgebied van het Driebelter Veld wandelen we verder over verschillende bospaden en steken daarna de Goorseweg over waarna we het landgoed binnenlopen van Weldam-Herikerberg.
Via verschillende bospaden wandelen we naar de top van de Herikerberg, een stuwwal met een hoogste punt van 46,6 meter. Op en rond deze berg zien we verschillende waterwin putten en op de top staat een kasteeltoren. In 1890 werd op het hoogste punt in opdracht van graaf Bentinck een uitkijktoren gebouwd ten behoeve van de bewoners van kasteel Weldam en hun bezoekers. De toren deed ook dienst als meetpunt voor de Rijksdriehoekmeting.
We volgen nog verschillende bospaden door dit gebied en gaan daarna een pad volgen langs de bosrand waar we een fraai uitzicht hebben over het glooiende landschap.
We passeren nog enkele leemkuilen. Vanaf ca.1850 werd hier op meerdere plaatsen leem afgegraven voor het maken van bakstenen.
Als we verder wandelen komen we langs een bungalowpark en daarna langs een motorcross baan. Via de Herikersweg lopen we naar het buurtschap Pothoven en daarna komen we langs een klein waterretentie gebied waar het water kan worden opgevangen als de omliggende beken teveel te verwerken krijgen.
Dan wandelen we Putten weer binnen en lopen we via enkele groenpaden en een woonwijk terug naar het beginpunt van deze wandeling.

Molen De Hoop
Langenberg
Kasteeltoren
Bosrand
Waterretentie