Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Mander: (Pre)historie en Dal van de Mosbeek 9km.

GPS
RouteInformatie

Een tocht door de (Pre)historie is een wandeling door het Dal van de Mosbeek die is beschreven door de Vereniging Landschap van Overijssel.
De tocht gaat langs oude watermolens en grafheuvels en we wandelen rondom één van de Cirkels van Jannink. De route gaat bijna geheel over onverharde paden.
Het startpunt van deze wandeling ligt bij de watermolen van Bels waar volop parkeerruimte is. In het dorp Vasse bij de kerk (Denerkamperweg/Hooidijk) staan bordjes die naar de watermolen van Bels wijzen.
Vanaf de watermolen van Bels, waar een kleine expositie is over de (water)molens in Overijssel, loopt de wandeling langs een beekje en door de weilanden naar de bossen waar we enkele grafheuvels passeren. In het bos staat een informatiebord en ligt een reconstructie van het enige bekende hunnebed in Twente.
Verder lopend door de bossen komen we bij de eerste van de twee Mander Cirkels, ook wel Cirkels van Jannink genaamd, deze twee ronde akkers hebben een doorsnede van 340 en 380 meter. We lopen een compleet rondje om de eerste cirkel en passeren een informatiepaneel over deze cirkels.
In de 2e wereldoorlog waren deze 2 cirkels een belangrijk navigatiepunt voor de piloten met hun vliegtuigen.
Daarna lopen we naar de grens met Duitsland en bij de voormalige grenspost lopen we weer de bossen in en passeren we het grafveld van Mander waar vele grafheuvels liggen.
Langs een oude zandafgraving lopen we omhoog naar de top van de Galgenberg waar we een fraai uitzicht hebben op de omgeving. Als we afdalen lopen we langs een "kommiezenhut" en komen we bij de watermolen van Frans waar een natuurinformatiepunt is van het Landschap Overijssel, daarna loopt de wandeling weer terug naar het beginpunt bij de watermolen van Bels.

Boerderij Bels
Informatie Hunnebed
Galgenberg
Watermolen van Frans
Uitzicht Galgenberg