Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

De Lutte: Tankenberg (hoogste top Overijssel) 15km.

GPS
RouteBeschrijving

Deze wandeling begint bij de Tourist Info (TOP) aan de Plechelmusstraat 14.
Vanaf de parkeerplaats lopen we naar de Plechelmuskerk waar een beeld staat van een Hellehond. De helhond is het symbool geworden van De Lutte en staat dan ook op de dorpsvlag.
Via het Kloosterpad verlaten we De Lutte en lopen via een paar bospaden verder. We passeren een kapel, een uitkijkplateau en wandelen richting het landgoed De Wilmersberg. Landgoed De Wilmersberg is gelegen op de flank van de stuwwal van Oldenzaal.
We lopen langs het hotel en al wandelend over de paden komen we langs weilanden met bloemrijke hooilanden en verschillende waterpoelen.
Dan volgen er weer verschillende bospaden en lopen we richting de Tankenberg. De Tankenberg ligt op het Landgoed Egheria en is een onderdeel van het stuwwalcomplex van Oldenzaal dat ontstond tijdens de Saalien ijstijd. Met 85,1 meter is het de hoogste berg van Overijssel.
Op de noordhelling ligt een prieel (bijnaam 't Koepeltje) waar we een prachtig uitzicht hebben.
Als we afdalen van de Tankenberg, lopen we daarna de Paaschberg op (79,8m). Op de Paaschberg ontspringen verschillende beekjes zoals de Roelinksbeek en de Rossumerbeek.
Het uitkijkpunt op de Paaschberg heet 'Belvedére' en hier stond hier een uitkijktoren.
Als we afdalen volgen we weer een aantal bospaden en wandelen we naar de Hakenberg, met een top van 54,4 meter. Op de top zien we een villa en een Prieel waar we langs lopen.
Na weer een paar bospaden passeren we het monument De Hel en wandelen we naar de Loabult waar we een kopie zien van een galg die hier vroeger heeft gestaan. Tot enkele eeuwen terug werden hier doodvonnissen voltrokken.
Als we afdalen van de Loabult steken we de Bloemenbeek over en komt De Lutte weer in zicht. We volgen nog enkele onverharde paden, steken de N735 over en wandelen terug naar het beginpunt van deze wandeling.

Hellehond
Tankenberg
't Koepeltje
Uitzicht
De Hel


De Lutte: Wilmersberg 7km.

GPS
RouteInformatie

Een wandeling rond het gebied van de Wilmersberg en het landgoed 't Schol- ten Haar.
De Wilmersberg en het landgoed 't Schol- ten Haar liggen even buiten het plaatsje De Lutte.
De tocht gaat over heuvelachtig terrein, door bossen en open weilanden en een schitterende Rhododendronlaan, de route gaat bijna geheel over onverharde paden.
Het startpunt van deze wandeling ligt bij hotel/restaurant de Wilmersberg waar volop parkeerruimte is, in De Lutte staan borden die naar de Wilmersberg verwijzen.
Vanaf de parkeerplaats loopt de route eerst in een klein rondje door prachtig heuvelachtig terrein met open weilanden en een beekje waarna de wandeling weer via het terrein van de Wilmersberg naar een ander glooiend weidelandschap loopt. De Vereniging Natuurmonumenten is bezig om dit landschap te behouden, er worden vijvers aangelegd en extra wandelpaden.
Onderweg zien we forse beuken, eiken en verschillende platanen staan, afgewisseld met Acacia- en Rhododendronstruiken. Bij het landgoed 't Schol- ten Haar komen we in het Rhododendronlaantje, een laantje die zijn naam echt eer aan doet.
Daarna loopt de wandeling via de Koppelboerweg verder door een landschap van weiden, houtwallen, dikke eiken en boerderijen.
Door een stukje donker sparrenbos en langs de statige villa "De Koppelboer" loopt de wandeling weer terug naar het startpunt van deze route.

Langs weilanden
Rhododendronlaan
Rhododendronlaan
Weide gezicht
Bos/Weidepad