Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Buurse: Witte Veen 11km.

GPS
RouteInformatie

Wij beginnen deze wandeling aan het einde van de Beekweg (Buurse).
We lopen gelijk de bossen in vlak langs de Buurserbeek. Na enige tijd passeren we een heideveld en even later dalen we af naar een pad langs de Buurserbeek.
Aangekomen bij een brug steken we de beek over en lopen Duitsland binnen waar de Buurserbeek de Aa heet.
Dan komen we bij de Haarmühle. De Haarmühle is een watermolen, een zogenoemde onderslagmolen waarbij het water onder het rad doorstroomt. De huidige molen dateert van 1619 en is in 1988 gerestaureerd. Al in de 12e eeuw zou hier een watermolen hebben gestaan.
We steken de Aa (Buurserbeek) over en even verderop passeren we de Galgenbult. Op deze plaats aan de doorgaande handelsweg van Münster naar Deventer werden misdadigers als afschrikwekkend voorbeeld opgehangen. Op een 17e-eeuwse kaart (infopaneel) zijn zowel de galgpaal als de Haarmühle ingetekend.
Na verschillende bospaden en heidevelden passeren we een grote waterplas waarna we verder lopen over enkele vlonderpaden richting het natuurreservaat Witte Veen. Hier passeren we de Duits/Nederlandse grens weer en bij de onverharde Witteveenweg lopen we het natuurgebied van de Witte Veen binnen.
We passeren een schuilhut en lopen door het gebied langs verschillende heidevelden.
Daarna lopen we om enkele kleine waterpartijen heen en passeren verschillende Schotse Hooglanders. Bij een volgende waterplas passeren we een vogelkijkscherm en daarna lopen we via verschillende bospaden het natuurgebied van de Witte Veen weer uit.
Aangekomen bij de Markslagweg lopen we naar de brug over de Buurserbeek en gaan het pad langs deze beek volgen.
Na geruime tijd komen we bij de Beekweg, gaan deze Beekweg volgen en komen aan het einde van deze weg weer bij het begin van deze wandeling.

Haarmühle
Galgenbult
Vlonderpaden
Witte Veen
Buurserbeek