Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Schoorl: Catrijper Nok en Duinen 16km.

GPS
RouteBeschrijving

Deze wandeling begint bij het Buitencentrum Schoorlse Duin bij de Oorsprongweg 1.
Vanaf het bezoekerscentrum lopen we naar de duinen en klimmen via 2 lange trappen fors omhoog.
Boven aangekomen hebben we een panoramisch uitzicht over Schoorl en de omgeving.
We lopen noordwaarts en volgen enkele bospaden, kort daarna passeren we rechts een steile klimduin met een touw.
Als we verder wandelen komen we bij bankje SC-20 met uitzicht over een kleine vallei.
Rechts boven zien we het hoogste punt van Noord-Holland. Loop bij bankje SC-20 25 meter terug en ga links een klein heuveltje op en volg het smalle pad omhoog langs de bosrand en de vallei.
De Catrijper Nok is met zijn 55,4 meter het hoogste punt van Noord-Holland, de duintop is tevens de hoogste duintop van Nederland. Lange tijd was gedacht dat de Schoorlse Nok de hoogste top was, echter na nieuwe meting in 2014 werd de toen nog naamloze duintop als hoogste gemeten.
Bij bankje lopen we rechtdoor verder en na een trap komen we bij een uitkijktoren met een fraaie uitzicht over het achterland.
Dan volgen we verschillende paden door bossen en een zandstuifgebied waarna we het Vogelmeer bereiken. Het Vogelmeer is prachtig gelegen en omringd door duinen en heidevelden.
Na het heideveld van 't Kleine Ganzenveld bereiken we de uitspanning De Berenkuil. Naast deze uitspanning bereiken we via wat traptreden een uitkijkpunt.
Als we verder wandelen bereiken we geruime tijd later het heideveld van 't Groote Ganzenveld. We lopen langs dit gebied en zien nog enkele kleine zandstuifgebieden.
Dan volgen er weer verschillende bospaden en klimmen we geruime tijd later omhoog naar de Schoorlse Nok met een fraai uitzicht op de omgeving.
Als we verder wandelen wordt het regelmatig dalen en klimmen en na een tijdje komen we over de Uilenduin met een uitkijkpunt.
Verschillende bospaden verder passeren we weer een klimduin met een fraai uitzicht op Schoorl. Dan volgt er een lange afdaling en als we het duinbos uitlopen steken we de Schoorlse Zeeweg over en lopen terug naar het Buitencentrum Schoorlse Duin waar we deze wandeling begonnen.

Bezoekers Centrum
Duin Panorama
De Berenkuil
Vogelmeer
Schoorlse Nok


Schoorl: Ganzenveld-route 10,5km.

GPS
RouteInformatie

De Ganzenveld-route is een rondwandeling van Staatbosbeheer.
Deze Ganzenveld route loopt geheel door de Schoorlse Duinen.
De route loopt grotendeels over onverharde paden van zand, houtsnippers en schelpengruis, soms is er een forse klim naar een duintop, afgewisseld met enkele afdalingen.
De route begint bij het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer "Het Zandspoor" in Schoorl waar ook parkeergelegenheid is.

Bij het bezoekerscentrum starten een 4 tal wandelingen, de kleinste is 5,5 km lang en de Ganzenveld-route is de langste, alle wandelingen worden aangegeven d.m.v. paaltjes met gekleurde pijlen en zijn daardoor makkelijk te lopen.
Kort na de start van de Ganzenveld-route klimt het pad d.m.v. ruim 180 treden naar de top van een duin vanwaar men een mooi overzicht heeft over een stuk van Schoorl en het achterland.
Na een kleine afdaling komt men bij de grote Speelkuil, een zandkuil met mooi, wit zand.

Kort hierna lopen we de open duinen in naar het Vogelmeer, een gegraven duinplas vol met helder water met vissen, salamander en kikkers.
Na het Vogelmeer loopt de route naar 't kleine Ganzenveld, een open duinen gebied vol met kleine zangvogels, maar ook roofvogels als de Havik, Buizerd, Sperwer en Boomvalk zijn hier te vinden.

Het tweede deel van de route loopt door het bosrijke gebied van de Schoorlse Duinen, waarbij we aan het eind weer enige hoogteverschillen moeten overwinnen.

Trap naar de duintop
Speelkuil
Vogelmeer
't kleine Ganzenveld
Duinven