Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Muiderberg: Naarderbos 11km.

GPS
RouteInformatie

Deze wandeling begint op de parkeerplaats aan de IJsselmeerweg/Strandlaan.
Vanaf de parkeerplaats lopen we naar het wandelpad langs het Gooimeer richting de Hollandse Brug.
We passeren enkele groenstroken die behoren tot het Naarderbos.
We blijven langs het water lopen, wandelen onder de Hollandse Brug met de drukke A6 door en komen in een groengebied waar we enkele wandelpaden volgen richting Muiderberg. Het water rechts heet nu het IJmeer.
We blijven nog steeds langs het water lopen en komen bij het strand van Muiderberg en de jachthaven.
Na het strand volgen we een graspad langs het IJmeer en als we het Kerkpad oversteken zien we links tussen de bomen het Kerkje aan Zee.
We lopen nog een stukje over de grasdijk langs het IJmeer en verlaten dan de dijk waarna we links het Echobos inlopen. In dit bos ligt de Echomuur die waarschijnlijk is aangelegd als beschutting voor de planten en de lei-fruitbomen. Langs het bos zien we een grote Joodse begraafplaats
Als we het Echobos uitlopen komen we langs de Boskapel met een losse klokkentoren en ervoor een herdenkingssteen van Floris V.
We lopen hier door een klein parkje en wandelen daarna het Kocherbos binnen. Hier volgen we enkele bospaden en wandelen daarna door enkele woonstraten van Muiderberg tot we aankomen bij de grasdijk van het Waterkeringspad. We volgen een tijdje deze dijk en passeren de waterplas van de Dobbertjeskom.
Na nog enkele wandelpaden lopen we weer onder de A6 door en wandelen naar het Naarderbos. We wandelen eerst langs de bosrand van dit bos en bij een grote waterplas wandelen we het open bos binnen. Op de top van een heuvel (18m) hebben we een wijds uitzicht. Vroeger was hier een golfbaan en onderweg passeren we nog enkele borden van de oude golfbaan. In dit gebied liggen verschillende wandelpaden en waterpartijen.
Als we geruime tijd later het Naarderbos uitlopen komen we langs de jachthaven Naarden en wandelen langs het water terug naar het beginpunt van de wandeling.

Gooimeer
IJmeer
Boskapel
Waterkeringspad
Naarderbos


Muiderberg: Muiderberg route 11km.

GPS
RouteInformatie

De Muiderberg-route is een rondwandeling van de ANWB.
Deze wandeling loopt langs het IJsselmeer van Muiderberg naar Muiden, langs het Muiderslot en loopt het meest over onverharde paden.
De route begint op de Brink in Muiderberg waar parkeergelegenheid is, hier staat een informatiebord van de Muiderberg-route, de gehele route wordt aangegeven d.m.v. richtingsborden en is daardoor makkelijk te lopen.

Aan het eind van de Brink loopt de route langs de Floris de V-steen de IJsselmeerdijk op, waarna het pad ruim 4 kilometer over de dijk langs het IJmeer loopt met schitterende vergezichten, onderweg pas seren we nog enkele tank hindernissen welke zijn overgebleven uit de 2e wereldoorlog.
Hierna loopt het pad rond het Muiderslot naar de gemeente Muiden, waarna de route door het centrum loopt, eerst langs de ingang van het Muiderslot en daarna langs de sluizen van dit gezellige plaatsje.
Langs het water bij de sluizen liggen verschillende terrasjes.

Na Muiden loopt de route naar een uitlaatwetering van het Naardermeer en blijft deze wetering met zijn fraaie rietkragen bijna 3 kilometer volgen, onderweg zult u in de waterpoelen naast de wetering vele verschillende vogels tegenkomen.
Via de buurtgemeente Hakkelaarsbrug loopt de route weer terug, langs een enorm kerkhof, naar de Brink in de gemeente Muiderberg.

IJsselmeerdijk
Muiderslot
Muiden
Rietkragen
Uitlaatwetering