Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Monnickendam: Polder Katwoude/Palingroute 15km.

GPS
RouteInformatie

De Palingroute is een wandeling tussen Volendam en Monnickendam.
De route start op de parkeerplaats in Monnnickendam bij de Grote Kerk. De toren van de Grote Kerk is 56 meter hoog en de laatgotische hallenkerk is gebouwd tussen 1400 en 1650.
Nadat we door Monnickendam zijn gelopen steken we de Purmer Ee over en gaan links langs het water van de Purmer Ee die lange tijd een belangrijke vaarverbinding was tussen Purmermeer en Zuiderzee.
Na enige tijd lopen we een smalle grasdijk op langs een Ringvaart, de Lage Dijk. Aan de overkant ligt de polder De Purmer. De bodem van het in 1622 ingepolderde De Purmer ligt bijna 3 meter lager dan de polder Katwoude.
Daarna komen we bij het buurtschap Zedde en passeren de 17e-eeuwse trekvaart. Deze oude vaarweg werd in 1663 aangelegd en diende als scheepvaartverbinding tussen Edam en Monnickendam.
Even later passeren we links een klein natuurgebied genaamd Heitje van Katham en weer even later komt de Katwoudermolen in zicht, ook wel genaamd de Kathammer. Deze molen verzorgt de bemaling van de polder Katwoude en is in 1650 gebouwd. Via een sluisje in de zeedijk wordt het overtollige water in de Gouwzee geloosd.
Vanaf hier kan men een uitstapje maken naar Volendam.
Na de Katwoudermolen lopen we de Hoge Dijk op waar we een fraai uitzicht hebben over de Gouwzee. We zien o.a. het voormalige eiland Marken en de haven van Volendam. De dijk is in 1916 verstevigd nadat Waterland was getroffen door een grote overstroming. Hierbij kwam de polder Katwoude geheel onder water te staan. De stormramp was de aanleiding tot de aanleg van de Afsluitdijk (1932).
Terwijl we over de Hoge Dijk terug lopen richting Monnickendam hebben we onderweg steeds wisselenden uitzichten over rechts de polder Katwoude en links het water van de Gouwzee.
Aangekomen bij Monnickendam steken we de Purmer Ee weer over en lopen langs de haven en door de oude straatjes terug naar het startpunt bij de Grote Kerk.

Wandelknooppunten: 7-30-38-35-24-25-28-79-27-29-31-7.

Polder Katwoude
Katwoudermolen
Volendam
Gouwzee
Monnickendam