Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Huizen: Gooise Kustroute 15km.

GPS
RouteInformatie

Deze Gooise Kust wandeling begint bij de Kalkovens achter de haven van Huizen waar voldoende parkeergelegenheid is.
Via het recreatiegebied Wolfskamer lopen we langs de skibaan naar de waterkant van het Gooimeer en passeren even later de Aalberg (9m).
We blijven het pad langs het Gooimeer een tijdje volgen met steeds uitzichten op het water en Almere Haven in de verte.
Bij Landgoed Oud Naarden verlaten we de Gooimeer kust en lopen door de bossen verder en komen langs een brede watersloot. Even later passeren we de Leeuwenberg die op een eiland in dit watertje ligt.
Dan lopen we langs een aantal statige villa's en betreden even later de Nieuwe Bussumerheide die we oversteken. Daarna komen we bij de Vliegheide die we eveneens oversteken waarna we de bossen van het IJzeren Veld inlopen.
Bij de Crailose weg aangekomen steken we deze over en wandelen we de Tafelbergheide op. We passeren een paar oude Leemputten (afgegraven kuilen in de heide voor klei of grondwinning).
Bij de onverharde Oude Naarderweg komen we bij de schaapkooi aan. In juli 2008 sloeg hier het noodlot toe. De houten, met riet bedekte, schaapskooi brandde af en de gehele kudde kwam om bij deze brand. Inmiddels is de kooi weer herbouwd en graast er een nieuwe kudde Drentse schapen.
Daarna lopen we naar de Tafelberg, deze Tafelberg is een opgeworpen heuvel in het Gooi en ligt op de grens van de gemeenten Huizen en Blaricum. De heuvel heeft een hoogte van 36,4 meter en is daarmee het hoogste punt van het Gooi.
Via een aantal bos- en heidepaden lopen we verder en komen bij de Sijsjesberg (25,7m) met het ernaast gelegen gelijknamige zwembad. Ook de Sijsjesberg is een opgeworpen heuvel.
Na weer een aantal bospaden komen we bij de Eukenberg (13,7m), ook een opgeworpen heuvel/tafelberg. Het fenomeen tafelbergen werd voor het eerst vermeld in de 10e eeuw, de heuvels werden opgeworpen om religieuze redenen in de vorm van een afgeplatte kegel.
Na de Eukenberg komen we weer bij het recreatiegebied Wolfskamer en lopen we terug naar het beginpunt van deze wandeling bij de Kalkovens van Huizen.

Kalkovens
Vliegheide
Schaapskooi
Tafelberg
Uitzicht Eukenberg


Huizen: Gooise Beukenroute 13km.

GPS
RouteInformatie

Een wandeling door het Gooise Natuurreservaat.
Vanaf de zuidrand van Huizen loopt de route door het gebied van De Eng naar de bossen van het Gooise Natuurreservaat Tafelbergheide.
Via verschillende bospaden en kronkelige bospaadjes komen we bij de heide van dit natuurreservaat.
We steken de heide over, daarna de Crailoseweg en wandelen verder naar de Trapjesberg, die we uiteraard even "beklimmen".
Na de Trapjesberg, lopen we verder door de bossen en komen bij het Landgoed De Beek, waar we verschillende waterpartijen passeren.
Daarna loopt de route verder langs het landgoed Oud Bussem naar het buurtschap Bikbergen, waar we in het Natuurreservaat Vliegheide de heide oversteken.
Via de IJzeren veldweg, een pad dat is omzoomd met vele witte berken, wandelen we weer de bossen in. We passeren een kleine bosakker en steken de drukke Crailoseweg weer over, waarna we afdalen in de Kuil, een 11 meter diepe grote kuil midden in de bossen.
Via kronkelige bospaden lopen we verder langs een zomercamping en passeren een grote boomkwekerij die hier midden is de bossen is gelegen.
Dan steken we een groot kerstbomen veld over en komen weer uit bij het begin punt van deze fraaie Gooise Beukenroute.

Tafelbergheide
Trapjesberg
Landgoed De Beek
De Kuil
Oud Bussem


Huizen: 6 Bergenroute 16 km.

GPS
RouteInformatie

De 6 bergenroute een rondwandeling die loopt door 't Gooi van Huizen richting Blaricum, Bussem en langs het Gooimeer weer terug naar Huizen.
De tocht loopt bijna geheel over onverharde paden en is redelijk heuvelachtig, de route begint in Huizen op het Oude Raadhuisplein en onderweg passeren we de Woensberg, Tafelberg, Trapjesberg, Sijsjesberg, Eukenberg en de Aalberg.
Na het beginpunt lopen we door de oude woonwijken van Huizen naar de afgraving bij de Woensberg en langs een oude grenspaal waarna we de Woensberg oplopen (22,3 m).
Vervolgens wandelen we langs Blaricum via een smal bospad naar het gebied van de Tafelbergheide en door de heidevelden bereiken we de hoogste top van de wandeling, de Tafelberg (36,4 m).
Daarna loopt de route naar Blaricumseheide waar we de schaapskooi passeren en via de heide en een kleine zandverstuiving komen we bij de Museumlaan waar we even later bij de Trapjesberg (23,2 m) uitkomen. Door de bossen lopen we verder naar het gebied van het IJzerenveld waar we even later over de Sijsjesberg (25,7 m) lopen.
Via een aantal bospaadjes komen we bij de Limitische heide die we oversteken. Na deze heide lopen we weer door de bossen en steken we een zandverstuiving over en passeren we op enige afstand het Theehuis "Bos en Hei". Via enkele bospaden lopen we naar de Eukenberg (14,3 m) waar we vanaf de top een mooi uitzicht hebben op de omgeving.
Na een aantal bos- en zandpaden komen we uit bij de Aalberg (9 m) waar we een mooi uitzicht hebben over het Gooimeer.
Wandelend langs de rietkragen van het Gooimeer komen we uit bij een paar oude Kalkovens die zijn verbouwd tot een restaurant. Langs de haven van Huizen lopen we de buitenwijken van Huizen weer binnen om even later door het prachtige oude gedeelde van Huizen terug te wandelen naar het Oude Raadhuisplein, het beginpunt van deze fraaie wandeling.

Tafelberg
Trapjesberg
Uitzicht Eukenberg
Kalkovens
Schaapskooi