Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

's-Graveland: Verschillende wandelingen 4/18 km.

GPS
RouteInformatie

Op de grens van de laagveenpolders en de Utrechtse Heuvelrug liggen in de gemeente 's-Graveland verschillende buitenplaatsen.
De statige landhuizen met sierlijke tuinen en uitgestrekte parkbossen weerspiegelen een belangrijke periode in de geschiedenis.
De Vereniging Natuurmonumenten beheert een aantal van deze buitenplaatsen.
Zo beheert de vereniging in de gemeente 's-Graveland een aantal buitenplaatsen, Boekesteyn, Schaep en Burgh, en Bantam, tevens heeft de vereniging hier een bezoekerscentrum opgezet, waar volop informatie is te zien en te verkrijgen over de natuur in deze omgeving en de verschillende buitenplaatsen.
Bij het bezoekerscentrum starten verschillende wandelingen van 4 t/m 16 km die allemaal met pijlen worden aangegeven en daardoor makkelijk zijn te lopen over meestal onverharde bospaden. Bij het bezoekerscentrum is volop parkeergelegenheid.
Op het landgoed van Boekesteyn vinden we het prachtige gelijknamige buitenverblijf met zijn schitterende tuin vol met vijvers en verrassende open plekken.
Via bruggetjes lopen we naar de tuin van het landgoed Schaep en Burgh, ook hier zien we een statig herenhuis met een mooi aangelegde tuin, in deze tuin stond het bekende Capitol, die door brand werd verwoest, de Vereniging van Natuurmonumenten probeert dit bekende gebouw weer op te bouwen, eveneens ligt er in de tuin van dit landgoed nog een oude ijskelder.
Op dit landgoed Schaep en Burgh vinden we prachtige vijvers, heuvels en enorme hoge Rododendronstruiken met prachtige doorkijkjes over de weilanden, vijvers en beken.
Op het landgoed van Bantam is, buiten de verstopte stenen trap, niet veel meer te vinden van deze vroegere buitenplaats en een informatiebord geeft aan hoe men hier vroeger leefde en welke gebouwen er geweest zijn, alleen bij het toegangshek van dit landgoed staat nog een kleine woning.
Verder zijn er op de nabij gelegen heuvel nog restanten te vinden van een oude theekoepel "de Turkse tent", waarvan men vroeger een vrij uitzicht had over de heidevelden tot aan de Zuiderzee aantoe.

Huize Boekesteyn
IJskelder
Tuin Schaep en Burgh
Landgoed Bantam
Landgoed Bantam


's-Graveland: Ankeveense Plassen 19,5km.

GPS
RouteInformatie

Vanaf de parkeerplaats van het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in 's-Graveland lopen we de bossen in, richting het Spanderswoud.
Langs enkele waterpartijen en via kleine bruggetjes bereiken we het bosgebied van het Spanderswoud waarbij we een rustplaats voor de koffie passeren. Even later lopen we langs een beek door een on-Hollands, heuvelachtig terrein, waarna we even later de huizen van 's-Graveland bereiken.
We steken een Wetering over en komen even later uit bij een klaphek waarna we het Verlengde Bergpad oplopen richting Ankeveen, een route die bijna 2 kilometer dwars door het weiland loopt.
Bij Ankeveen steken we de weg over en vervolgen onze route over een smal fietspad dat dwars door de Ankeveense plassen loopt zodat we links en rechts water zien met verschillende watervogels. Aan het einde bij het Googpad gaan we naar rechts en verlaten even later het verharde fietspad en lopen over een drassig graspad wederom tussen de plassen door met weidse uitzichten over de Ankeveense plassen.
In een grote boog lopen we weer terug naar Ankeveen en via het Stichtsepad wandelen we weer richting 's-Graveland. Bij het toegangshek van het Landgoed Bantam lopen we de bossen weer in waarbij we langs verschillende waterpartijen en bruggetjes het landgoed Schaep en Burgh bereiken.
Daarna lopen we naar het landgoed Boekesteyn en nadat we huize Boekesteyn zijn gepasseerd wandelen we weer naar het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten waar we deze wisselende wandeling zijn begonnen.

Spanderswoud
Verlengde Bergpad
bij Googpad
Huize Boekesteyn
's-Graveland