Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Enkhuizen: Rare Straatnamenwandeling 6km.

GPS
RouteInformatie

Deze wandeling begint bij het station van Enkhuizen, bij de Tritondam is voldoende parkeerruimte.
Vanaf het station lopen we om de Buitenhaven heen naar De Dromedaris en het museum van de Enkhuizer Almanak.
De Drommedaris is de zuidelijke toegangspoort van de stad en was een verdedigingswerk bij de ingang van de Oude Haven.
We lopen onder de Dromedaris door en steken gelijk bij de Ouden Haven de Dromedarisbrug over en bij de Zuiderhavendijk komen we bij oudste haven van Enkhuizen. Hier ligt de steeg Tussen Hel en Vagevuur.
Enkhuizen kreeg al in 1356 stadsrechten en veel straatnamen ontstonden destijds in de volksmond. Straten werden genoemd naar een opvallend kenmerk zoals een groot gebouw, de handel die er werd gedreven of een afbeelding op een uithangbord of gevelsteen.
Al wandelend door het oude centrum van Enkhuizen passeren we straatnamen als: Tussen Hel en Vagevuur, Vrijdom, Drie Groene Eikels, Het Kreupeltje, Hennegat, Het Glop en Hoerejacht. Opvallend is dat van deze laatste steeg de straatnaam bordjes zijn verdwenen.
Verder passeren we tijdens deze wandeling nog de: Driebanen, Spaans Leger, Hemeltje, Drie Zalmen, Ossemannetjes, Olifantsteiger, Vier Beentjes en Vette Knol.
Onderweg passeren we ook verschillende oude historische gebouwen als De Waag, de Zuiderkerk, het fraaie stadhuis, de Koepoort en wandelen we over oude zestiende-eeuwse vestingwallen.
Een uitleg van deze straatnamen en een routebeschrijving vinden we op de site van de ANWB (zie Routeinformatie).
Na de Vette Knol, lopen we via het Waaigat een parkachtige omgeving binnen met verschillende woningen, het Snouck van Loosenpark.
Het Snouck van Loosenpark is één van de eerste sociale woningbouwprojecten van Nederland. Het park werd opgericht in 1897 door een rijke telg van het VOC-geslacht Snouck van Loosen en bestaat uit 50 arbeiderswoningen en 1 opzichterswoning. De woningen waren veel ruimer en vooruitstrevender gebouwd dan welke sociale woningbouw uit die tijd ook.
Als we het Snouck van Loosenpark weer uitlopen staan we weer bij de Buitenhaven en lopen terug naar het station waar we deze wandeling beëindigen.

Drommedaris
Stadhuis
Koepoort
Snouck van Loosenpark
Rare straatnamen