Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

De Rijp: Oude Dorpen en Eilandspolder 16km.

GPS
RouteInformatie

Deze wandeling begint op de parkeerplaats aan de Sint Jacobsbuurt in De Rijp.
Vanaf de parkeerplaats wandelen we door De Rijp en zien we verschillende oude huisjes en gevels.
Als we aankomen bij de Wolland, wandelen we via het Westeinde naar het dorpje Graft.
Ook hier zien we oude gevels en huisjes, we passeren het oude kleinste snoepwinkeltje van Nederland en het fraaie raadhuis in renaissancestijl uit 1613 met trapgevels.
Naast het raadhuis vindt men nog oude grafzerken in het restant van de oude 17e-eeuwse kerk die hier heeft gestaan.
Als we verder wandelen lopen we even later door het dorpje Noordeinde en passeren we het kerkje De Vermaning uit de 19e eeuw.
Dan lopen we een poldergebied binnen en via dijkjes en graspaden door weilanden komen we langs het Arismeer en wandelen we Driehuizen binnen.
Driehuizen ligt in het Nationale Landschap "Laag Holland", in het natuurgebied de Eilandspolder. Midden in een historisch landschap van molens, slingerende dijken, polders en authentieke stolpboerderijen.
Als we verder wandelen volgen we een graspad langs het water van de Schermerringvaart en blijven dit pad geruime tijd volgen. Onderweg komen we langs de Menningweermolen. De molen is een rietgedekte achtkantige molen die gebouwd werd in 1888.
Als we Grootschermer bereiken wandelen we door dit lintdorp en passeren we het fraaie oude raadhuis uit 1639. Tegenover het raadhuis ligt een oude knikkerbaan met daarachter een klein bruggetje en een fraaie kerkje.
Dan wandelen we de wijdse Eilandspolder binnen waar we via verschillende graspaden doorheen lopen. Onderweg zien we vele waterpartijen met verschillende watervogels. Via de Zuidersloot en de Krommesloot bereiken we het Oostdijkje en wandelen langs de Beemsterringvaart naar De Rijp.
Deze plaats was een aantal eeuwen zeer welvarend, dankzij de walvisvaart en de haringvisserij. In 1654 brak echter een enorme brand uit waarbij het grootste deel van het dorp, compleet met bruggen, schepen etc. verloren ging. Echter het raadhuis uit 1630 overleefde de brand.
Via smalle straatjes en langs grachtjes bereiken we weer het beginpunt van deze wandeling.

Snoepwinkel
Menningweermolen
Grootschermer
Eilandspolder
De Rijp