Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Broek op Langedijk: Bruggetjes & Legakkers 13km.

GPS
RouteInformatie

Deze wandeling begint op de parkeerplaats Broekerplein bij het Museum Broeker Veiling.
We wandelen van de parkeerplaats naar het Museum Broeker Veiling.
De Broekerveiling bestaat uit historische gebouwen met lighallen voor de tuinders met hun bootjes en een veiling gebouw.
Wij lopen daarna via de Museumweg naar de Dorpsstraat en gaan deze Dorpsstraat geruime tijd volgen. Onderweg maken we regelmatig een uitstapje, vaak via een bruggetje naar andere plekken in de buurt.
We zien o.a. een oud woonbuurtje, nauwe steegjes, oude huisjes en verschillende legakkers. Op deze vele legakkers vond de tuinbouw plaats en deze kregen dan ook de bijnaam Rijk van de Duizend eilanden. Deze eilandjes/legakkers zijn alleen per boot te bereikbaar.
Als we de Doprsstraat verder uitlopen lopen we van Broek op Langedijk bijna naadloos over naar Noord-Scharwoude en later Oudkarspel. Ook in deze gemeenten maken we steeds kleine uitstapjes opzij van de Dorpsstraat.
In Oudkarspel lopen we via de Spoorstraat naar het Kanaal Omval Kolhorn, we lopen onder de drukke N242 door en via het Groene Bospad komen we op een graspad langs het kanaal. Deze grasdijk gaan we een tijdje volgen en onderweg komen we weer over enkele bruggetjes.
Bij het Rootgesmolenpad verlaten we even de grasdijk en lopen het nieuwe Duizend Eilandenrijk binnen. Vele eilandjes zijn hier met elkaar verbonden door een weg en op de legakkers zijn huizen gebouwd.
Via het Hubertsmolenpad en weer enkele bruggetjes verlaten we deze woonwijk. Via de grasdijk langs het kanaal wandelen we verder naar de Molen D. Deze molen bemaalde samen met 10 andere molens de polder Geestmerambacht.
Als we verder wandelen komen we over een oude ophaalbrug bij de oude schutsluis naar de Broeker Veiling. Even later lopen we over het Havenplein Broek op Langedijk binnen.
Via de Dorpsstraat wandelen we verder, passeren een tweetal kerken en bij de Bakkersbrug zien we links de Broekerveiling liggen.
Via de Museumweg lopen we langs het Museum Broeker Veiling weer terug naar het beginpunt van deze wandeling.

Museum Broeker Veiling
Dorpsstraat
Molen D
Oude Schutsluis
Broekerveiling