Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Bergen: De 8 van Bergen - Noordlus 23km.

GPS
RouteInformatie

Deze Noordluswandeling van de 8 van Bergen begint op de parkeerplaats aan de Sluislaan/Voert in Bergen.
Via een bomenlaan wandelen we over het Landgoed 't Oude Hof en even later via de Sparrenlaan naar de duinen.
Hier klimmen we via een trap omhoog en vrij kort daarna naar de top van de Schoorlse Nok (48m). Daarna is het een dalen en klimmen over verschillende paden door een bosrijk duingebied.
Na geruime tijd komen we aan op het panoramapad boven het Buitencentrum Schoorlse Duinen. Het bezoekerscentrum ligt bijna 50 meter onder ons.
Als we verder wandelen passeren we een klimduin en even later passeren we een klein paadje dat ons brengt naar het hoogste punt van Noord-Holland, de Catrijper Nok 55,4 meter hoog en de hoogste duin van Nederland. Hier hebben we een fraai uitzicht over het poldergebied achter Schoorl.
Weer enkele bos en duinpaden later passeren we een uitkijktoren en lopen we verder met nog steeds fraaie uitzichten.
Geruimte tijd later komen we bij de zandduin Hooge Nol, dalen we af naar het dorpje Groet en lopen naar het witte kerkje. Het kerkje is op een kleine terp gebouwd en de achthoekige spits is van hout.
Als we Groet verlaten lopen we het poldergebied in achter Groet. We volgen hier een fietspad dat ons enige tijd later brengt bij Schoorl.
Na Schoorl lopen we een weiland binnen en gaan het Rekerpad volgen dat dwars door de weilanden loopt van de Aagdorper polder. Na enige tijd steken we de Banscheidingsloot over en lopen verder door de Noorder Rekerpolder. We lopen hier door een klein natuurgebiedje waar we veel weide- en watervogels zien.
Aangekomen bij de Oudburghweg wandelen we naar Bergen. Via een breed graspad door een bomenlaan wandelen we daarna Bergen binnen waarbij we de Europese school passeren.
Via een woonwijk wandelen we naar het centrum van Bergen en lopen langs de winkels en verschillende horeca gelegenheden. Als we de 15e-eeuwse Ruïnekerk bij de Raadhuisstraat passeren volgen we nog enkele groenpaden waarna we weer in het bosgebied komen van het Landgoed 't Oude Hof.
Enkele bospaden later komen we weer bij het beginpunt van deze wandeling.

Klim Schoorlse Nok
Panoramapad
Catrijper Nok
Groet
Rekerpad


Bergen: De 8 van Bergen - Zuidlus 21km.

GPS
RouteInformatie

Deze Zuidluswandeling van de 8 van Bergen begint op de parkeerplaats aan de Sluislaan/Voert in Bergen.
We wandelen een klein stukje langs de Wimmenummervaart en daarna langs de laatste huizen van Bergen. Als we de Eeuwigelaan oversteken lopen we het Bergerbos binnen.
Na een paar klimmetjes en trappen lopen we langs de Schaapskooi van Bergen en daarna volgen we nog een aantal duinpaden door een bosachtig deel van het Bergerbos.
Dan steken we de Zeeweg over en lopen we het duigebied binnen van De Nollen. Bossen, heidevelden en zandstroken wisselen elkaar hier af en na enige tijd klimmen we naar een uitkijkpunt op een hoge duin.
Als we verder lopen komen we door verschillende duingebieden met namen als Verbrande Pan, De Voert, Bokkenweide, Nieuwelandsbos en onderweg wisselen zandstroken en heidevelden elkaar af met fraaie uitzichten over verschillende duinen.
Als we een fietspad oversteken (Woudweg) wandelen we verder door het Noordholland Duinreservaat.
Geruime tijd later lopen we door een volkstuincomplex en passeren we daarna het oude Karmelitessenklooster De Karmel waarna we bij Egmond aan de Hoef aankomen.
We passeren even later de Slotkapel en de ruine van het kasteel Egmond. Als we Egmond weer verlaten wandelen we naar de Hoevervaart en gaan door verschillende weilanden een tijdje deze vaart volgen.
Daarna wandelen we via enkele polderwegen door de Bovenpolder en passeren het Stadter Tolhuys. We volgen een stukje de drukke Hoeverweg en passeren hier een bunkerdorp dat was aangelegd ter verdediging van het oude vliegveld Bergen.
Aangekomen bij de Bosmolen steken we de Bergeringsloot over en wandelen een tijdje langs dit water. Ook hier passeren we weer verschillende bunkercomplexen. Via de Wimnummevaart wandelen we naar de Philisteinse molen, deze molen en de Bosmolen werden gebruikt voor het bemalen van de omliggende polders.
We wandelen verder over een graspad langs de Wimnummevaart en passeren ook hier weer enkele bunkers. We verlaten het pad langs de vaart en wandelen daarna verder langs de Roossloot tot we aankomen bij het watertje De Voert. Via een weg langs dit watertje lopen we terug naar het beginpunt van deze wandeling.

Schaapskooi
Klim Uitzichtpunt
Egmond aan de Hoef
Bosmolen
Bunkerdorp