Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Willemstad: Vesting, forten en akkerpaden 12km.

GPS
RouteInformatie

Deze wandeling begint bij de binnenhaven van Willemstad (Benedenkade) waar parkeerruimte is.
Langs de binnenhaven lopen we naar de Raadhuisstraat en zien het fraaie oude Raadhuis voor ons.
We lopen naar rechts en gaan de stadswal op naar het Bastion Gelderland waar we een wijds uitzicht hebben over het Hollands Diep.
Daarna lopen we via een pad over de vestingsmuur, een grasdijk en langs de parkeerplaats richting het bos.
We lopen het bos in en volgen een slingerend pad door dit bos. Na een tijdje komen we uit voor het Zwanenmeer, lopen naar rechts en steken een asfaltweg over. Daarna langs het water naar de Volkeraksluizen waar een kleine uitkijktoren is met uitzicht over het sluizencomplex.
Na het sluizencomplex lopen we enige tijd over een grasdijk en hebben een wijds uitzicht over de vogelrijke Sint Antoniegorzen (polder).
Dan komt Fort Sabina in zicht. Fort Sabina heet eigenlijk: Fort Sabina Henrica. Het is een kustverdedigingswerk, gebouwd in 1811 in opdracht van Napoleon. Rond 1881 is het fort verder uitgebreid en gemoderniseerd.
Na het fort lopen we weer langs de Sint Antoniegorzen en passeren een vogeluitkijkpunt in de dijk.
Via een asfaltweg passeren we de A29 en daarna lopen we richting fort De Hel. Al snel zien we hier verschillende raketten staan als we fort De Hel naderen. Iets meer dan tweehonderd jaar geleden bouwden de Fransen Fort L'Enfer, voor de verdediging van Willemstad. Later werd het fort omgedoopt in fort De Hel. Van 1882-1884 werd het fort gemoderniseerd waarna er ruimte was voor meer dan 100 soldaten.
Na het fort De Hel volgen we een lang onverhard akkerpad en lopen daarna over een asfaltweg richting Willemstad.
Bij de vestinggracht aangekomen lopen we even later de stadswal op en blijven deze geruime tijd volgen met een wijds uitzicht over Willemstad.
Als het fraaie Mauritshuis in zicht komt verlaten we de stadswal en lopen langs het 't fraaie Mauritshuis naar de Koepelkerk. Via een fraai plantanenlaantje komen we weer bij het oude Raadhuis en de binnenhaven waar we deze wandeling zijn begonnen.

Oude Raadhuis
Zwanenmeer
Volkeraksluizen
Fort Sabina
Mauritshuis