Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Werkendam: Killenroute 22km.

GPS
RouteInformatie

De Killen wandelroute is een rondwandeling van het Toerisme Brabant.
De route ontleent zijn naam aan de vele killen (kreken) van het oude Biesbosch landschap en loopt door de Oostwaard, een ingepolderd gebied van De Biesbosch.
De route begint bij Fort Bakkerskil aan de Hillweg in Werkendam waar parkeergelegenheid is, de gehele route wordt aangegeven d.m.v. wit/gele markeringen en is daardoor makkelijk te lopen.
Vanaf het startpunt loopt de route de eerste paar honderd meter over het fietspad, langs het water. Daarna klimmen we over een hek en lopen thans verschillende kilometers door het gras over de dijk, langs het water van het Steurgat met fraaie uitzichten over het water, rietkragen, kreken en het polderlandschap. Onderweg verlaten we op enkele plaatsen even de dijk om enkele kreken over te steken.
Na ongeveer 10 kilometer verlaten we de dijk definitief en lopen we via de Oranjepolderweg richting de gemeente Hank. Vlak voor deze gemeente loopt de route via de Nathalsweg en de Oostkilweg het bos in waarna we plotseling midden in een weiland zonder pad uitkomen. Langs de bosrand lopen we op de rand van het weiland verder en midden in deze natuurlijke omgeving worden we verrast door vele dieren. Op de Hogepolderweg lopen we, via het asfalt en de Weeresteinweg, naar de gemeente Nieuwendijk. Langs de oude sluizen, het Fort Bakkerskil en via o.a. de Krouwerskade komen we weer terug bij het startpunt.

Dijk langs Steurgat
Gemeente Hank
Oude Ophaalbrug
Fort Bakkerskil
Fort Bakkerskil


Werkendam: Biesboschroute 15km.

GPS
RouteInformatie

Het Nationaal Park De Biesbosch is een beschermd natuurgebied en heeft een zoetwater getijdengebied met kreken en wilgenbossen dat ook gebruikt wordt voor opslag van het drinkwater.
Het gebied bestaat uit de Hollandse en Brabantse biesbosch. De Brabantse biesbosch is een nat gebied of wetland waar grote groepen watervogels dekking, voedsel en nestgelegenheid vinden. Door verruiging van de polders ontwikkelt zich geleidelijk een zoetwatermoeras met een rijkdom aan diverse soorten vegetatie. Deze wandeling loopt door het Brabantse deel en start bij het Biesbosch Museum.

Al snel lopen we via een grasdijk langs de Malthapolder, zien we vele verschillende watervogels en passeren we een vogelkijkhut.
Via verschillende grasdijken met weidse uitzichten over de waterkreken en weilanden komen we bij het Boomgatgemaal. Daar steken we via een fietspad de Hardenbroekpolder over naar de Spieringpolder.
Hier lopen we weer over een grasdijk en zien we de brede Nieuwe Merwede naast ons stromen terwijl aan de andere zijde verschillende waterplassen zichtbaar zijn met veel watervogels zoals de Witte Reiger en de Aalscholver.
Even later passeren we de aanlegplaats van het pont naar het Hollandse deel van de Biesbosch en wandelen we verder met nog steeds weidse uitzichten over verschillende waterkreken.
Bij de Spieringsluis steken we een water over en na een klein stukje asfalt wandelen we weer over een grasdijk terug, richting het Biesboschmuseum waar we vlak voor het museum nog even rechts afslaan voor een klein rondje door de Wilgentuin.

Malthapolder
Boomgatgemaal
Spieringsluis
Wilgentuin
Wilgentuin