Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Waspik: Langstraat/Dullaertwandeling 14km.

GPS
RouteInformatie

Deze wandelroute begint bij de H. Theresia Kerk (Carmelietenstraat 58) in Waspik.
Vanaf de kerk lopen we via de Carmalietenstraat en Geallieerdeweg Waspik uit.
Even volgen we een onverharde weg door een bosgebiedje en via de Eendennestweg wandelen we naar het buurtschap Nieuwe-Vaart.
Daarna lopen we via de 1e Witteweg en de onverharde Dijkbaansesteeg naar het buurtschap Vrijhoeve en zien we op afstand de molen De Eendragt die dateert uit 1779.
Na het buurtschap Vrijhoeve steken we het Halve Zolenpad over, het trace van de vroegere Langstraatspoorlijn. Deze spoorlijn liep van Lage Zwaluwe via Waalwijk naar 's-Hertogenbosch. De bijnaam Halvezolenlijntje verwijst naar het vervoer van benodigdheden voor de schoenfabrieken in de streek.
Na een aantal onverharde paden lopen we bij de Kruisvaart het natuurgebied binnen van de Dullaert waar we even later uitkomen bij het Zuiderafwateringskanaal.
Hier gaan we het pad naar links langs het water volgen. Al snel kunnen we links naar een uitkijktoren lopen met zicht over een aantal kleine waterplassen.
Bij een brug steken we dit kanaal over en volgen het pad op de andere oever en bij de dan volgende eerste brug steken we weer over om het pad op de andere oever weer te volgen.
Even daarna verlaten we het kanaal en volgen een pad door de rietkragen van het natuurgebied Den Dulver. Een gebied met Elzenbroekbossen en een eendenkooi.
Eendenkooi De Dulver is gebouwd rond 1820 en in de zomer (op bepaalde dagen) te bezoeken. Net voorbij de toegang (eerste pad links) is langs de Eendenkooi een vier meter hoge periscoop gebouwd voor een uitzicht over de Eendenkooi.
Na de bezoek aan de Eendenkooi komen we weer uit bij het Zuiderafwateringskanaal dat we verder gaan volgen tot de Vrouwkensvaartsestraat. Hier volgen we het onverharde pad dat naast de weg ligt tot vlak voor het trace van het Halve Zolenlijntje.
Voor het Halve Zolen lijntje lopen we rechts een bloementuin binnen en aan het einde volgen we het onverharde pad langs het Halve Zolen lijntje. Aan het einde steken we het trace van de oude spoorbaan over naar het natuurgebied De Vest. Achter een kunstwerk en een waterplas zien we een paar puntvormige wallen van een oud verdedigingswerk uit 1702.
We lopen over de aardenwallen verder en komen daarna bij de eerste huizen van Waspik.
Via de Schotse Hooglandersstraat en de Carmelietenstraat wandelen we weer naar het beginpunt van deze wandeling bij de H. Theresia Kerk.

Dullaert
Eendenkooi
Periscoop
Bloementuin
Natuurgebied De Vest