Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Vught: IJzerenman en de Broekleij 12km.

GPS
RouteInformatie

Vanaf de parkeerplaats aan de Loonsebaan in Vught lopen we de bossen in van de Vughtseheide.
Al snel zien we rechts de fortgracht van de Lunet 3, één van de vier verdedigingswerken die hier liggen, gebouwd tussen 1822 en 1824
Enige tijd later komen we bij de waterplas De IJzeren Man. Deze plas dankt zijn naam aan de stoombaggermolen die hier vroeger het zand uit de bodem haalde.
Daarna gaan we het wandelpad langs de waterplas volgen en lopen de plas bijna driekwart rond. Aangekomen bij de Kruishoeveweg en de Oude Loonsebaan steken we het kleine riviertje de Broekleij over en gaan het pad langs dit water volgen.
We volgen het pad langs de Broekleij geruime tijd tot we bij het natuurbad en strand van De IJzerenman komen, daar steken we de Broekleij over en lopen langs het Strandpaviljoen waar we de weg oversteken naar een bospad.
Na verschillende bospaden komen we aan de andere zijde van het fort Lunet 3 en lopen naar de ingang van fort Lunet 2. Op dit fort bevindt zich de fusilladeplaats met gedenkteken, behorend bij het voormalige concentratiekamp Vught dat iets verderop is gelegen.
Na een bezoek aan deze plek lopen we langs de fortgracht van Lunet 2 verder en daarna weer de bossen in. We passeren onderweg enkele bosvijvers waarna we aankomen bij het afwateringskanaal 's-Hertogenbosch-Drongelen.
Vanaf hier gaan we het pad langs dit kanaal een aardig tijdje volgen tot we aankomen bij de fortgracht van het oude fort Isabella. Bij de hoofdingang passeren we het fraaie poortgebouw. Op het terrein staat ook de kazerne waar vroeger het Regiment Wielrijders van de landmacht was gevestigd.
We lopen dwars over het terrein van fort Isabella en verlaten het fort aan de achterzijde via de Reutsedijk.
Bij de Kampdijk aangekomen volgen we een voetpad dwars door een waterplas en lopen na een woonwijk de bossen binnen van de Vughtseheide.
Na verschillende bospaden passeren we een paar vennen. Bij deze vennetjes lag vroeger een galgenveld, het is nu gedeeltelijk in gebruik als militair oefenterrein.
Na de vennen passeren we een paar heidevelden en komen daarna weer uit bij de parkeerplaats waar we deze wandeling begonnen.

Fortgracht Lunet 3
Broekleij
Kamp Vught
Fort Isabella
Vlonderpad