Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Strijbeek: Vennen en Strijbeekseheide 15km.

GPS
RouteInformatie

Deze wandeling begint op de parkeerplaats van natuurbeheer aan de Goudbergseweg/Erikaweg in Strijbeek.
Vanaf de parkeerplaats steken we de Goudbergseweg over en lopen naar de ven "Zwarte Goor".
Hier komen we op het trace van de 8km lange Smokkelroute Zwarte Goor, we gaan deze route een stukje volgen en komen onderweg steeds informatieborden over deze route tegen.
Na de Zwarte Goor lopen we door de bossen en passeren even later de Pannenkoekenboerderij Het Smokkelaartje.
We volgen nog steeds het pad van de Smokkelroute en komen in het gebied van de Goudbergen, Goudbergven en de Patersmoerven. In dit gebied liggen 5 a 7 meter hoge paraboolduinen uit de laatste ijstijd 10.000 jaar geleden. Op het hoogste gedeelte van een duin stond in de Middeleeuwen een houten molen. In dit gebied ligt ook een urnenveldje uit 500 v Chr..
Na een rondje om de vennen en over de Goudbergen verlaten we dit gebied, steken de Goudbergseweg over en lopen met bosgebied binnen van de Strijbeekseheide die we even later bereiken. We lopen via smalle paadjes dwars door deze heide en passeren verschillende grote en kleine vennen als de Langven en de Rondven.
Na een tijdje verlaten we de heide en lopen door een bosgebied verder over verschillende smalle bospaden met af en toe uitzichten over een weiland.
Na geruime komen we bij de Kruisven, een langgerekte waterpartij midden in de bossen, behorend aan het landgoed Hondsdonk. Via een brede laan lopen we langs het landhuis Hondsdonk dat sinds de middeleeuwen verschillende keren is verbouwd.
Aangekomen aan de achterzijde van het landhuis lopen we het park en bosgebied van het landhuis binnen en lopen hier via smalle paadjes door deze bossen. We passeren verschillende in de bossen verscholen vennen en steken enkele keren de smalle Chaamse Beek over die hier in dit gebied ontspringt. Via een smal paadje langs deze beek vervolgen we onze route en komen uit op een brede onverharde weg. Even later zien we rechts de Langven en lopen een stuk langs deze ven waarna we afbuigen via de onverharde Erikaweg en weer uitkomen bij het beginpunt van deze fraaie route.

Goudbergven
Strijbeekseheide
Kruisven
Hondsdonk
Chaamse Beek


Strijbeek: Vennen en Markwandeling 15km.

GPS
RouteInformatie

Deze wandeling begint op de parkeerplaats van natuurbeheer aan de Goudbergseweg/Erikaweg in Strijbeek.
We steken de Goudbergseweg over, lopen naar de Zwarte Goorven en passeren de wandelroute van het Smokkelaarspad. Na een aantal bospaden passeren we de eetboerderij "Het Smokkelaartje".
Daarna lopen we weer de bossen in en komen in het vennen- en natuurgebied van het Patersmoer. In dit gebied liggen ook de heuvels van de Goudsbergen.
Nadat we door dit heuvelachtige gebied zijn gelopen komen we in Strijbeek en passeren de Sint-Hubertuskapel. Sint Hubertus staat bekend als patroonheilige van de jacht.
Na Strijbeek lopen we naar het riviertje de Mark en passeren eerst een klein veldkapelletje gewijd aan de beschermheilige van de landbouw, Isidorus van Madrid. Bij de oever van de Mark moeten we noodgedwongen naar rechts wandelen in de richting van de Markbrug, omdat het handbediende pontje (najaar 2015) buiten gebruik is.
Nadat we de Mark zijn overgestoken gaan we het fietspad langs de Mark volgen. Eerst passeren we een doorwaadbare plaats bij een zijarm van de Mark, even later lopen we langs een stuw en brug in en over de Mark en nog enige tijd later komen we bij de Scheelebrug waar we de Mark oversteken.
Vanaf de brug over de Mark lopen we naar de Notselweg die we inlopen. We lopen hier tussen verschillende boerderijen door en steken even later de Strijbeekseweg schuin over waarna we via een onverhard pad naar de bossen lopen.
Vanaf hier zullen de bossen en later de vennen het uitzicht voorlopig blijven bepalen.
Na een aantal bospaden komen we bij de Kruisven, een langgerekte waterpartij midden in de bossen, we kunnen links of rechts langs de Kruisven lopen.
Na de Kruisven lopen we over verschillende bospaden en komen door het brongebied van de Chaamse Beek. Even later volgen we een smal pad langs de grote Langven en lopen door het gebied van de Strijbeekse heide.
Na de Strijbeekse heide wandelen we verder en even later zien we rechts de Langven en lopen een stuk langs deze ven waarna we afbuigen via de onverharde Erikaweg en weer uitkomen bij het beginpunt van deze fraaie route.
Kruisven
Zwarte Goorven
St. Hubertuskapel
Veldkapelletje
Mark