Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Sint Michielsgestel - Dommel/Esschestroomroute 18km.

GPS
RouteInformatie

Deze wandeling begint op de parkeerplaats Adrianusplein in Sint Michielsgestel.
We lopen naar de Dommel en gaan het onverharde pad langs het water volgen.
Na enige tijd komen we bij een stuw waar in 2016 een waterkrachtcentrale in is gebouwd (De Dommelstroom).
Weer even verder na een Dommelmeander komen we langs de molen De Genenberg, een witte rond stenen korenmolen uit 1841.
Daarna passeren we de boerderij De Wielse Hoeve en even later komen we weer terug op een pad langs de Dommel. Dit pad gaan we geruime tijd volgen. Aan de overzijde van de Dommel zien we een paar statige oude gebouwen.
Als we bij de Hooibrug aankomen steken we de Dommel over en lopen naar de bossen van het landgoed Venrode. Even later passeren we een paar vennen.
Via enkele bospaden bereiken we een asfaltweg. Over het fietspad lopen we een stuk langs deze asfaltweg en passeren een Galgenberg. Even later gaan we rechts de inrit in van een golfbaan en lopen over het terrein van de golfbaan langs het clubhuis.
Bij de Zegenwerp kunnen we hier rechts langs de Dommel teruglopen naar Sint Michielsgestel (korte route 12km).
Via het Park Zegenwerp lopen we terug naar de asfaltweg, steken deze over en via een paar bospaden komen we op de Heidijk en gaan deze dijk volgen tot we aan de Essche Stroom komen.
Bij de Essche Stroom aangekomen gaan we de dijk langs het water volgen (Het Volmeer).
Al snel verlaten we deze dijk weer en volgen een smal pad langs de Essche Stroom waarna we bij een tweetal hangbruggen komen waar we overheen lopen.
Na de hangbruggen blijven we het pad langs de Essche Stroom volgen tot de brug bij de Vughterweg. We steken de Vughterweg over en komen weer bij de Dommel uit.
We volgen het pad langs de Dommel en zien aan de overzijde het kasteel Nieuw Herlaer. Het eind-veertiende-eeuwse kasteel lag oorspronkelijk achter de nog bestaande traptoren die in de vijftiende eeuw gebouwd is. Aan de voorkant van de toren lag een plein, omringd door een muur met schietgaten. Hier lag ook een versterkt poortgebouw met ophaalbrug. Het geheel was door grachten omgeven.
In 1978 werd het kasteel gerestaureerd en de meeste bijgebouwen, op het Zustersklooster na, werden gesloopt.
We blijven het pad langs de Dommel geruime tijd volgen, bij de 2e brug steken we de Dommel over en lopen naar het beginpunt (Adrianusplein) van deze wandeling.

De Dommelstroom
Molen De Genenberg
Essche Stroom
Kasteel Nieuw Herlaer
Sint Michielsgestel