Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Schaijk: Maashorst 16 km.

GPS
RouteInformatie

Deze Maashorst wandeling, begint op de parkeerplaats De Maashorst aan het einde van de Udensedreef (even voorbij camping Holenberg).
Deze wandeling loopt bijna geheel door bossen en over verschillende graspaden.
Natuurgebied De Maashorst biedt ons een bijzonder gevarieerd natuur- en cultuurlandschap, met fraaie bossen en heidevelden, stuifduinen, vennen, grasweiden en enkele kronkelbeekjes.
Het gebied de Maashorst ontstond toen de rivier de Maas hier tijdens de laatste ijstijd stroomde en toen nog een brede meanderende rivier was, die grof, grindrijk zand achterliet in haar stroomgebied. Wandelend door Natuurgebied De Maashorst, zien we nog altijd veel van de stenen die de rivier heeft afgezet. Maar waarom is de Maas dan verdwenen zijn?
Direct onder de Maashorst lopen een tweetal breuklijnen die dit gebied al eeuwen jaarlijks 2 milimeter omhoog duwen, deze hoger gelegen delen zijn nog duidelijk in het landschap terug te vinden. Hierdoor werd de Maas terug gedrongen naar zijn huidige stroomgebied. In het bezoekerscentrum in Slabroek wordt het ontstaan van de Maashorst duidelijk uiteen gezet. Vanaf dit bezoekerscentrum starten verschillende wandelingen van 4 t/m 8 kilometer, waaronder een kabouterwandeling voor de kleintjes.
Wij hebben hier een paar van de wandelingen aan elkaar geknoopt tot een route van 16 kilometer die ons voert door de fraaie bossen, over heidevelden, langs zandpaden en door grasweiden die begraast worden door verschillende rundersoorten en paarden. Uiteraard is het bezoekerscentrum van de Maashorst in Slabroek, in deze route opgenomen.

De Maashorst
Bezoekerscentrum
De Maashorst
De Maashorst
De Maashorst