Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Riel: Leijdal & Regte Heide 16km.

GPS
RouteInformatie

Vanaf het Dorpsplein wandelen we zuidwaarts Riel uit en komen langs een sportcomplex.
We lopen daarna eerst door een open weilandgebied en komen na enige tijd bij de bossen van Riels Hoefke.
Het Riels Hoefke is een natuurgebied, eigendom van de Stichting Brabants Landschap dat oorspronkelijk een stuifzandgebied was en later werd bebost.
Hier volgen we geruime tijd verschillende bospaden en passeren de Brakelse Heide een militair oefenterrein.

Als we het bosgebied verlaten wandelen verder en komen bij het Landgoed De Hoevens. Hier passeren we eerst een natuurbegraafplaats en lopen daarna een bosgebied binnen.
Na een aantal bospaden passeren we een grote waterplas in de bossen en steken even later het riviertje de Leij over. Vanaf hier gaan we de Leij geruime tijd volgen door een prachtig dalgebied.

Als we de Leij weer verlaten wandelen we verder door het bos- en natuurgebied Ooijevaarsnest van de Stichting Brabants Landschap. Het bosgebied wordt afgewisseld door enkele bosweitjes en verschillende moerassige weiden.
Na enige tijd passeren we een grafheuvel en daarna de vogelkijkhut Tapsmoer.
Dan wandelen we naar het gebied van de Regte Heide en steken deze grote heide over.
We zien onderweg een aantal grafheuvels waarvan er vijf zijn voorzien van een palenkrans. De vrij heuvelachtige heide kent zowel hoge en droge plekken met uitzichten als natte plekken.

Bij het einde van de Regte Heide komen we weer uit bij de Leij en volgen dit riviertje weer een tijdje. Onderweg passeren we verschillende waterplassen langs de Leij en een twaalftal betonnen blokken met elk een gedicht.
Als de kerktoren van Riel in zicht komt steken we de Leij over en lopen door de weilanden richting de eerste huizen van Riel.
We lopen Riel weer binnen en komen weer bij het beginpunt van deze wandeling het Dorpsplein.

Landgoed De Hoevens
De Leij
Leijdal
Regte Heide
Riel