Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Oosterhout - Vrachelse Heide & Markkanaal 16km.

GPS
RouteInformatie

De wandelroute begint op de parkeerplaats aan de Veekestraat.
Vanaf de parkeerplaats wandelen we direct de bossen binnen van de Vrachelse Heide.
We volgen verschillende bospaden door dit gebied en na een tijdje zien we links de waterplas van de Put van Caron. Deze plas is ontstaan na zandwinning en is ondertussen een natuurgebied aan het worden.
Omdat de waterplas is afgesloten met een hek lopen we om de waterplas heen en komen daarna uit bij het Markkanaal.
Het Markkanaal is een zes kilometer lang kanaal tussen het Wilhelminakanaal bij Oosterhout en de Mark bij Terheijden. Door de hoge oevers van het kanaal wordt dit kanaal ook gebruikt als extra wateropslag om het riviertje de Mark te ontlasten bij een hoge waterstand.
We volgen een tijdje het pad langs het Markkanaal en na de Aalsterbrug lopen we links een pad in dat dwars door een golfbaan loopt.
We lopen hier langs het buurtschap Ter Aalst en volgen geruime tijd verschillende paden die regelmatig langs de golfbaan van het Landgoed Bergvliet lopen.
Daarna volgen we geruime tijd het Koestraatje, een onverhard graspad dat tussen een grasland en de bossen loopt. We steken een weg over en komen in het weidegebied van de De Moeren. We steken een beek over en lopen naar een klinkerweg die we een tijdje gaan volgen door dit weidegebied.
Via het Bergsepad en de Meerberg lopen we weer naar het bosgebied van de Vrachelse Heide. Na verschillende bospaden steken we de Bergse Baan over en lopen verder de bossen in.
Ook hier volgen we weer verschillende bospaden langs enkele heidevelden en door verschillende zandstuifgebiedjes.
Geruime tijd later komen we weer uit op de parkeerplaats waar we deze wandeling begonnen.

Vrachelse Heide
Markkanaal
Golfbaan
Koestraatje
De Moeren


Oosterhout - Kunstroute 14km.

GPS
RouteInformatie

De wandelroute begint op de parkeerplaats Natuurpoort BOS & Co aan de Vijf Eikenweg.
Deze wandeling loopt langs een aantal kunstwerken genaamd "Follies"......
Deze "Follies" zijn architectonische dwaze bouwwerken die geen andere functie hebben dan je te verrassen tijdens deze wandeling. Bij elke Folly staat een informatie bord over dat kunstwerk.
Vanaf de parkeerplaats wandelen de bossen in en na een paar bospaden komen we bij het eerste kunstwerk "De Achtbaan" aan de Ketenbaan.
Daarna lopen we weer de bossen in en komen al snel bij het volgende kunstwerk "De Stal" gelegen op een mooie plek voor een Ven.
Als we verder wandelen lopen we langs een aantal vennen door een heuvelachtig terrein en komen dan na nog een paar bospaden bij de oude schaatsbaan waar middenin de volgende Folly ligt de "Vleermuiskelders".
Als we verder wandelen steken we na een aantal bospaden de Oosterhoutseweg over (N631) en wandelen verder door de bossen naar de volgende Folly "Contemplatieve Plek" (Stille/rustige plek).
Na nog een paar bospaden lopen we door een open akkerlandschap verder en komen bij het bosgebied van Heiningen waar we naar de volgende Folly wandelen "De Duiventil".
Als we verder wandelen komen we na een paar bospaden langs een paar zandverstuivingen en vlak daarna bij het Wilhelminakanaal.
We lopen even langs dit kanaal en al snel lopen we weer de bossen in en na verschillende bospaden komen we weer bij de Oosterhoutseweg die we oversteken waarna we terug wandelen naar het beginpunt van deze wandeling.

Kunstroute
De Achtbaan
De Stal
Contemplatieve Plek
De Duiventil